Sağlık

Sezaryen doğum obezite sebebi mi

Sezaryen doğum obezite sebebi mi… İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç, sezaryen doğum ve obezite ilişkisini değerlendirdi.Obezite hakkında açıklamalar yapan Gönenç sezaryen doğum ve sebep olabileceği sağlık problemlerine de çekti. detaylar haberimizde…

Sezaryen doğum obezite sebebi mi

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç, sezaryen doğum ve obezite ilişkisini değerlendirdi.Obezite hakkında açıklamalar yapan Gönenç sezaryen doğum ve sebep olabileceği sağlık problemlerine de çekti.

“Obezite-Sezaryen Doğum İlişkisi halen araştırılıyor”

Obezite-sezaryen doğum ilişkisin halen araştırıldığını belirten Gönenç; “Sezaryen, bir doğum tercihinden ziyade anne ve/veya bebek için hayat kurtaran bir operasyon olduğunda uygulanmaktadır. Son yıllarda Dünya ile paralel olarak ülkemizde de sezaryen oranlarında artış görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü sezaryen oranının yüzde 15 olması gerektiğini vurgularken Hollanda ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde yüzde 20-30, ABD’de yüzde 30, Çin’de yüzde 50 civarındadır.” dedi.

“Yalnızca Tıbbi Bir Problem Olduğunda Sezaryen Doğum Uygulanmalıdır”

İhtiyaç duyulmadıkça sezaryen doğum yöntemine başvurulmaması gerektiğine değinen Gönenç;”Sezaryen ile doğan bebekler, anneye ait vajen ve bağırsak florası ile tanışmamaktadır. Bu bebekler vajinal yolla doğan bebekler ile karşılaştırıldıklarında bağırsaklarında “Bifidobacteria” ve “Bacteroides” türleri gibi koruyucu mikroorganizmaların daha az sayıda olduğu tespit edilmiştir. Bu mikroorganizmalar, bağışıklık üzerine önemli rol oynamakta ve eksiklikleri bazı kronik hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bu kronik hastalıklardan birinin obezite olabileceği araştırmaların temelini oluşturmaktadır.Ayrıca, epidemiyolojik çalışmalarda sezaryen ile doğan bebeklerde leptin seviyesinin daha düşük olduğu, bunun emmeyi etkileyebileceği ve ileri dönem obezitesi üzerine etkisi olabileceği de bildirilmiştir. Takiplerde bir problem tespit edilmeyen gebelerde vajinal doğumun teşvik edilmesi, tıbbi bir problem durumunda sezaryen doğumun uygulanması gerekliliği değişmemesi gereken bir gerçektir.” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu