“Fabrikada vaka sayısı artıyor, bir an evvel üretime ara verilmeli”
DİSK/Gıda-İş, Gebze Tayaş önünde yaptığı eylemde, fabrikada Kovid-19 vaka sayılarının arttığını vurgulayarak bir an evvel üretime ara verilmesi ve tüm işçilerin evde izole edilmesi çağrısında bulundu
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda-İş), Gebze’de Tayaş fabrikası önünde üretime ara verilmesi çağrısıyla eylem yaptı. Açıklamada fabrikada 50’den fazla işçinin Kovid-19’a yakalandığına dikkat çekildi. Eyleme, Gebze Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan ve yöneticileri, Birleşik Metal-İş 2 No.lu Şube Başkanı, Eğitim Sen Başkanı ve yöneticileri ile CHP, HDP ve Emek Partisi de destek verdi.
“60-70 İŞÇİYE 12 METREKARELİK ALANDA ÇAY İÇİRİYORLAR”
Basın açıklamasını okuyan Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, “Yüzlerce işçi arkadaşımız alınmayan önlemler nedeniyle salgında hayatını kaybetti. Tayaş işçileri içerisinde de her geçen gün pozitif vaka sayıları artıyor. 50’den fazla işçi hastalıkla cebelleşirken Tayaş patronu, ay sonunda çıkaracağı tonajın derdine düşmüş durumda! İşçiler canının derdinde, patron paranın” dedi. Vaka sayısındaki artışı Tayaş işçilerinin beklediğini söyleyen Ozak, “Tayaş işçisi günde 1 maskeyle idare etmek zorunda bırakılıyor. Bazı bölümler bir vardiya eksiltilerek 12 saat ve 3 işçinin işini 1 işçiye yükleyerek çalıştırılıyor! Maske çıkarıldığında tutanak tutan ve işçilerden ücret kesen yöneticiler, en az 60-70 kadar işçiyi 12 metrekarelik alanda çay molasına mecbur ediyor. Ücretsiz izin tehdidi ile Tayaş işçisine istedikleri her türlü koşulu dayatıyorlar” ifadelerini kullandı. Tayaş’ta herhangi bir can kaybı olmadan önlem alınması gerektiğini vurgulayan Ozak, açıklamasını şu çağrı ile sonlandırdı: “Bir an evvel üretime ara verilmeli. Tüm işçiler en az 14 gün süreyle evde izole edilmeli. İzinde geçen süre için işçiler hiçbir hak kaybı yaşamamalı, yani ücretli izne çıkarılmalıdır. Tüm çalışanlara test yapılmalı, ücreti patron tarafından karşılanmalıdır.
Fabrika yeniden üretime başladığında ise:
* İşçi sağlığı ve iş güvenliği komiteleri oluşturularak çalışmalara başlanmalı. İşyerlerinde korona virüse karşı nasıl önlem alınacağına dair, üretim süreçlerinde eğitim verilmeli.
* İşyerinde düzenli hekim kontrolleri yapılmalı.
* Tuvalet, yemekhane, kantin, servisler, duş alma yerleri gibi işçilerin ortak kullandığı ve bir arada bulundukları alanlar dezenfekte edilip hijyen acilen sağlanmalı.
* İşyerlerinde sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar verilmeli.
* İşyerlerinde her iki saatte bir, işçilerin 15 dakika havalandırmaya çıkarılmalı, yemek saatleri uzatılmalı, koruyucu maske verilmeli, iş kıyafetlerinin temizliğine önem verilmeli, dezenfektan ürünleri işçilere ücretsiz dağıtılmalı, her türlü koruyucu malzeme patronlarca sağlanmalı.
* İşyerlerinde bantlar arasında en az bir metrelik sosyal mesafe sağlanmalı.
* Gece vardiyaları kaldırılmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, haftalık izin süreleri iki güne çıkarılmalı”