“Gelecekleri çalınmasın”
Veli-Der Başkan Yardımcısı Beyhan Korkmaz, “Erken yaşta evlilikler önlenmeli dedi”
Veli-Der Başkan Yardımcısı Beyhan Korkmaz, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Korkmaz açıklamasında şunlara değindi: “Kocaeli Veli-Der olarak; Çocuklarımızın, geleceklerinin çalınmasına göz yummuyor, parasız, eşit, bilimsel, laik eğitime dikkat çekip, kızlar hayallerinin peşinden koşsun diye çalışıyoruz.
“Bakanlığı göreve çağırıyoruz”
Özellikle ekonomik kaygılar, pandemide, müfredatların yoğun zorlayıcılığı, sınav kaygıları, 4+4+4 eğitim sistemi, okul terkini artırmaktadır. MEB’ i bu konuda ciddi önlemler almaya ve cinsiyet eşitliğini artırma çalışmaları ile güçlü, fikirlerini her ortamda ifade edebilen, lider kadınlar yetiştirmek için, göreve davet ediyoruz. Erken yaşta evliliklerin önlenmesi ve eğitime devamın sağlanmasını en kritik konulardan biri olarak görüyoruz.
“Cezai müeyyideler arttırılmalı”
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde, dünyada ve ülkemizde kızlara ve kadınlara yapılan tüm eşitsizliklerin son bulmasını temenni ediyoruz. Afganistan’da bir kız, bir kadın olmak ile ülkemizde bir kız, bir kadın olmak ya da İngiltere de geç saatte bir parktan geçerken rahatsız edildi diye ağır cezalar verilen bir sistem ancak demokrasinin güçlendirilmesi, kadın ve çocuklara yapılan taciz ve tecavüzün cezai müeyyideleri artırmakla mümkündür. Tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, derinleşen cinsiyet eşitsizliği ile mücadeleye çağırıyoruz.
“Şiddete maruz kaldılar”
2020 Dünya nüfus raporuna göre; ülkemizde 20-49 yaş arasında her 5 kadından 1’inin 18 yaşından önce evlendiğini görülüyor. Çocuk yaşta evlenen her 3 kadından biri, yine çocuk yaşta anne oldu ve bunların yarısı şiddete maruz kaldı. Şimdi de pandemide gelir eşitsizliği ve uzaktan eğitime erişebilirliğin zorluğu ile tetiklenen bu şiddet, kız çocuklarına yapılan hak ihlallerini artırıyor ve kız çocukları, erken yaşta evliliğe zorlanıyor. Tüm yetkilere sesleniyoruz! Geniş kapsamlı, gerekli araştırmaları zaman kaybetmekten yapıp, veriler ışığında, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önleyerek, gerekli eğitimler ve iş gücüne katılımların artırılmasını sağlayıp, kız çocuklarının yüzündeki tebessüm olunuz. Hiç bir çocuk yatağa aç girmemeli, beslenme, gelişim gibi tüm hakları eşit olarak kullanmalı ve kız çocuklarına yapılan, ayrımcılık ve şiddete son verilmelidir. Kamuoyuna saygılarımla”