Siyaset

Gergrlioğlu’ndan eğitim eleştirisi

YSP Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolu, "Kocaeli eğitim alanında sınıfta kaldı" dedi

İzmit’te Mehmet Sinan Dereli Ortaokulu’nun önünde eğitim konusunda açıklamalarda bulunan YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, yarınların umudu olan çocukların geleceğe bu şekilde hazırlanamayacağını söyledi.

Çocuklar aç kalıyor

Okul öncesi eğitimde ücretsiz öğünlerin deprem bölgesindeki 11 il hariç kesildiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Ekonomik kriz çocukların eğitimine de yansıdı. Bir öğün yemeği anaokullarındaki öğrencilere vermeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Seçim öncesi ücretsiz yemek veriyoruz naraları atanlar seçim sonrasında ana sınıfı öğrencilerine bir öğün yemeği çok gördü. Kocaeli Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası, kantinlerde uygulanacak yeni fiyat tarifelerini duyurdu. Yeni tarifeye göre bir öğrencinin günlük yeme içme masrafı geçen yıl eylül ayında belirlenen fiyatların neredeyse iki katına çıktı. 100 gram yarım ekmek tavuk döner geçen yıl 18 lira olarak belirlenmişti. Yeni dönem başında 35 lira oldu. Yarım litrelik şişe su 3 liradan 5 liraya, yarım ekmek tost fiyatı ise 15 liradan 25 liraya yükseldi. Bu hesapla geçen yıl aylık 860 TL’ye denk gelen bir öğrencinin minimum aylık kantin masrafı 1.610 lira oldu. Yapılan bu zamlar 11-12 yaşındaki çocukları ekonomist gibi hesap kitap yapmaya zorladı.” ifadelerini kullandı.

Servis fiyatları cep yakar oldu

UKOME toplantısında okul servisi ücretlerine yüzde 65 oranında zam yapıldığını belirten Gergerlioğlu, “Söz konusu zam ile kilometreye göre öğrenci servis fiyatları belli oldu. Yüzde 65 zamlanan okul servisi ücretlerinin belirlenmesi ile fiyatlar en kısa mesafede aylık 1.210 TL olurken en uzun mesafe ise aylık 2.013 TL olarak belirlendi.” şeklinde konuştu.

Kocaeli’de kayıt ücreti adı altında 10.000 Tl’yi aşan paralar isteniyor

Velilerden okula kayıt için usulsüzce para istendiğini aktaran Gergerlioğlu, “Velilere aynen böyle söyleniyor. “Çocuklarınızın temiz bir tuvalete girmesini istiyorsanız temizlik hizmetleri için personele ihtiyacımız var, sizden aldığımız para ile bunu sağlayacağız.” – Okullarda temizlik görevlisi yok, güvenlik yok bu ihtiyaçlar karşılanmıyor. Büyük okullarda birkaç personel oluyor fakat onlar da yeterli sayıda değil, küçük okullarda o da yok. Milli Eğitim Bakanına soruyoruz Hani eğitim ücretsizdi? Velileri tehdit edip para isteyen okul yöneticilerine neden müdahale edilmiyor. Kocaeli’de 10.000 Tl’yi aşan paralar isteniyor kayıt adı altında. Velilerde çocuklarının eğitimden mahrum kalmaması için bu parayı veriyorlar. Kayıt adı altında para istenmeye derhal son verilmeli ve bu uygulamayı yapan okul yöneticilerine de yaptırım uygulanmalıdır.” dedi.

Okul kıyafetler velileri zorluyor

Yeni eğitim öğretim yılında velilerin en önemli giderlerinden birinin de okul kıyafetleri olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Geçen sene bin lira ile 1750 lira arasında değişen fiyatlar, bu sene 2 bin 300 lirayla 2 bin 500 lira arasında. Temel okul kıyafetleri, okul arması bulunan uzun kollu ve kısa kollu tişört, pantolon ya da şort etek, hırka ya da kapüşonludan oluşuyor. Tüm bu kıyafetlerin bir setinin fiyatı 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor.” dedi.

Alt yapı yetersizliğinden dolayı öğrenciler başarı gösteremiyor

Pandemi sebebiyle online eğitim gören ilk okul öğrencileri devamsızlığında ortadan kalkması sebebiyle temel seviyede okuma yazma öğrenemeden üst sınıflara geçirildiğini belirten Gergerlioğlu, “Tamamlayıcı eğitimlerle bu öğrencilerin eksiklikleri giderilmeli. Matematik, Hayat bilgisi gibi derslerin temel eğitimlerini almadıkları için ileri sınıflarda alt yapı yetersizliğinden dolayı öğrenciler başarı gösteremiyorlar.” şeklinde konuştu.

45 öğrencili sınıflar var

Okullarda kalabalık sınıflar karşısında yetersiz eğitim materyalleriyle öğrencilerin eğitimde zorlandığını söyleyen Gergerlioğlu, “Sıra ve masa yetersizliğinden dolayı öğretmen masasında ders yapmak zorunda olan öğrenciler var. Yazı tahtası ve panosu olmayan sınıflarda mevcut. Bu dönemde bir öğretmenin 45 öğrencisin olduğu okullar var. Bu eğitim sistemiyle çocukları geleceğe hazırlayamayız.” ifadelerini kullandı.

On binlerce öğretmeni asgari ücretin altında rakamlara çalıştırarak emeklerini sömürmeyin

Ücretli öğretmenlerin asgari ücretin altında gelir elde ettiğini aktaran Gergerlioğlu, “Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Öğretmenlerimiz bu sorunlarıyla uğraşırken nitelikli eğitim nasıl olacak? Yeni uygulamayla öğretmenlik mesleği 4 gruba ayrıldı. Aynı işi yapan öğretmenlere farklı ücret veriyorlar. Ücretli öğretmenler diğer öğretmenlerle aynı süre çalışmalarına rağmen sigortaları da yarım gün yatırılıyor. 1 milyon ataması yapılmayan öğretmen var ancak, MEB boş geçen dersleri ücretli öğretmenler ile doldurmayı başarı olarak görüyor, sorun olarak görmüyor. Madem öğretmene ihtiyaç var atamasını yapın. On binlerce öğretmeni asgari ücretin altında rakamlara çalıştırarak emeklerini sömürmeyin.” dedi.

Öğrencilerin üniversite tercihini kiralar belirliyor

Üniversite öğrencileri Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYGM) bağlı yurtların kapasite yetersizliği nedeniyle yaşanan barınma sorununa bu yıl ekonomik krizin de eklendiğini belirten Gergerlioğlu, “Özellikle büyükşehirlerdeki özel yurt fiyatları ile ev kiraları, öğrencilerin üniversite tercihlerini etkiler boyuta ulaştı. Kocaeli Üniversitesi’nde okuyacak olan ve özel yurtta kalmak zorunda bırakılan öğrenciler barınmak için aylık 6 bin TL ile 10 bin TL arası rakamı gözden çıkartmak durumunda kalacak. 4 kişilik odalar 6 bin TL’den başlayarak oda konforuna göre fiyatı yükselirken, tek kişilik odalar ise 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ayrıca yurtların bazılarında kahvaltı verilirken bazılarında verilmiyor akşam yemeği ise çoğunda ücretli. Yurtlar dışında alternatif arayan öğrenciler ise 10 bin TL civarında kira ödemek zorundalar.” ifadelerini kullandı

Kürtçe eğitimden kimseye zarar gelmez

Avrupa ülkeleri uzay çağını konuşurken Türkiye’de hala ana dilde eğitim probleminin konuşulduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Türkçe öğrenmeye adapte olan öğrenciler temel derslerde geride kalıyor. Eğitimde eşitlik olduğu söylenemez. Üniversiteye hazırlanan birçok öğrenci sınavlara girdiğinde soruları Türkçe okuyup zihninde Kürtçeye çevirip cevabı bulduğunu söylüyor. Sınavlarda zaman kaybı yaşayarak rakiplerinden 1-0 geride başlıyorlar. Kürtçe eğitimden kimseye zarar gelmez. Aksine bu ülkenin çocuklarının akademik başarılarının önündeki engeli kaldırır.” dedi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu