Eğitim

“Hangi somut önlemlerin alındığı belli değil”

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere Kocaeli'deydi

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan; eğitimin geleceği, salgın, okullarda alınması gereken önlemler ve eğitim emekçilerinin hak kayıpları konularında görüş ve taleplerini iletmek için Kocaeli’de bir seri ziyarette bulundu. Güne İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle görüşme yaparak başlayan Aydoğan, daha sonra gerçekleştirdiği okul ziyaretlerinde burada eğitim emekçilerinin sorunlarını dinledi, taleplerini aktardı. Ardından Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Valilik binasında görüşen Aydoğan, mahalle denetim ekiplerinde öğretmenlerin zorunlu görevlendirmelerde bulundurulması sorunu üzerinde durdu. Görüşmede; bu görevlendirmelerin meslek dışı ve tehlikeli olduğunu söyleyen Aydoğan, “Salgınla mücadele yerine tüm toplumun sağlığı tehlikeye atılıyor. Ayrıca bu konuda yeterli koruyucu ekipman olmaması karşısında ulusal ve uluslarası mevzuat doğrultusunda haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

“Hangi somut önlemlerin alındığı belli değil”

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile görüşmesinin ardından Valilik binası önünde Eğitim Sen üyelerinin de katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Aydoğan’ın açıklamaları öncesinde konuşan Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir, “Israrla diyoruz ki; eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin, velilerin ve aslında tüm toplumun sağlığı için biran önce önlem alın. Eğitime ve sağlığa bütçe ayırın diyoruz” dedi. Özdemir’in ardından burada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, taleplerini de sıraladı.

“KAYGIYLA TAKİP EDİYORUZ”

Aydoğan, 2020-2021 eğitim öğretim yılında okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerin yüz yüze gerçekleşecek eğitimin seyreltilmiş olarak 21 Eylül tarihinde başlayacağını ve kademelerdeki eğitimin “Uzaktan eğitim” yolu ile sürdürüleceğini hatırlattı. Eğitimde yaşanan “boşluk” durumunun uzaktan eğitim uygulamaları ile kapatılmaya çalışılsa da, yaşanan sürecin eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler üzerindeki olumsuz etkilerinin artarak devam ettiğini ifade eden Aydoğan, “Bugün okulların açılıp açılmaması ile ilgili yürütülen tartışmalarını takip eden herkesin, ülkemizde salgının geldiği aşamayı ve eğitim-öğretim süreçlerine yönelik olası etkilerini kaygıyla takip ediyor. İktidar ve MEB, salgın karşısında sürekli hazır olduklarını, gerekli önlemleri aldıklarını iddia ederken, okulların açılmasına sayılı günler kala hangi somut önlemlerin alındığı belli değil. Türkiye’de okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersiz ve okulların önemli bir bölümünde yaşanan temizlik sorunları çözülmedi. Nüfus yoğunluğu ve okulların büyük olması hastalık riskini arttırmaktadır. Okulların açılmasında 18 milyon öğrencinin yararını, fiziksel ve ruhsal durumunu, eğitim emekçilerinin ve velilerin endişelerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Hangi somut önlemlerin alındığı belli değil”

Eğitim Sen olarak önerilerini de sıralayan Aydoğan, şunları belirtti:

* Öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkı bir bütündür. Öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkının güvenceye alınması mümkün değildir.

* Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçları önemli oranda sağlık riski oluşturmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır.

* Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

* Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır.

* Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır.

* Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. MEB’ nın bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmaması ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır.

* Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir.

* Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalıdır.

* Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları kadrolu atama ile karşılanması, hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır.

* Bilim insanlarının önerileri doğrultusunda okulların yüz yüze açılmasına karar verilmesi durumunda eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz test ve aşı yapılmalıdır.

* Uygun koşullar sağlandığında yüz yüze eğitim için önemli oranda öğretmen ihtiyacı olacaktır. Yeterli sayıda öğretmen ataması kadrolu, güvenceli olarak yapılmalıdır,

* Öğrencilerimize ve öğretmenlere uzaktan eğitim için gerekli internet, teknik destek, bilgisayar veya tablet ücretsiz olarak verilmelidir.

Kocaeli Valiliği önündeki açıklamanın ardından Aydoğan, Eğitim Sen üyeleri ile İzmit Sahilde açıkhava toplantısı toplantısı gerçekleştirdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu