Sağlık

Hekimler istifa etmeye hazırlanıyor!

Aile hekimler ve sağlık emekçileri, iş bırakma eyleminin son gününde birçok kentte alanlara çıktı. İstanbul’da Kadıköy İskelesi’nde yapılan eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, aile hekimlerinin birçoğunun istifa etmeyi düşündüğünü söyledi.

Aile hekimleri ve sağlık emekçileri, ekim ayında Resmî Gazete’de yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı 2 Aralık’ta başlattıkları iş bırakma eyleminin son gününde birçok ilde açıklama yaptı.

İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin ve Antep başta olmak üzere ilde alana çıkan sağlık emekçiler ve hekimler, söz konusu Yönetmeliği’nin “var olan sorunları daha da derinleştireceğini” ifade etti.

“Çok hasta gelince ücret kesiliyor”

İstanbul’da Kadıköy İskelesi’nde yapılan eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, aile hekimlerinin birçoğunun istifa etmeyi düşündüğünü söyledi .

Kentlerde yapılan ortak açıklamada Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapan hekimler ve sağlık emekçileri, Yönetmeliğin geri çekilmesini talep ettiler.

Taleplerini beş maddede sıralayan sağlık emekçileri, şu noktalara işaret ettiler:

“Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir. Buradan bir kere daha hatırlatıyoruz:

* Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri (ASM) kamu tarafından sağlanmalıdır.

* Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar ASM sayısı hekim başına 2 bin  nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

* Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken, ASM’lerde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

* ASM’lerde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

* Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu