Hilal’den mektup geldi, biz de aktardık
Milli yüzücümüz Hilal Zeynep Saraç mail adresimize mektup yazdı
Eski tabirle mektup, yeni deyimle e-mail gönderen Saraç yazılı açıklamasında şunlara değindi: “Merhaba. Ben Hilal Zeyneb Saraç, milli yüzücüyüm. İlk defa 2011 yılında milli takıma girdim, 2018 yılında açık su yüzme branşından milli takıma seçilip Danimarka’da yarıştım. Böylelikle uzun bir aradan sonra Türkiye’nin büyük yaş kategorisinde ilk açık su milli yüzücüsü oldum. 10 km mesafesinde Türkiye şampiyonuyum. Çanakkale Boğazı’nda ve 2017 yılından günümüze yapılan Türkiye’nin en büyük özel açık su organizasyonu olan Uluslararası Aquamasters Yüzme Yarışmaları’nın tamamında birinci oldum. 17 yıllık yüzme kariyerimde 141 madalya ve 2 kupanın sahibi oldum.
Her yıl temmuz ayında Türkiye’de tüm dünyanın ilgi odağı olan bir yüzme yarışması yapılıyor: Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı. 2016 yılında Dünya Açık Su Yüzme Birliği (WOWSA) tarafından Dünyanın en iyi açık su yüzme organizasyonu seçilmiş bu yarışa boğazın coğrafi konumu, doğal ve tarihi güzelliğiyle beraber 2 kıtayı yüzerek birleştirme heyecanıyla her sene 50’yi aşkın ülkeden 2400 sporcu Türkiye’ye geliyor. Boğaziçi Yarışı’na ilk defa 2018 yılında katılarak kadınlar genel klasman birincisi oldum. 2019 yılında aynı yarışta erkekler genel klasman birincisinden hızlı yüzerek boğaz tarihinde bir ilki gerçekleştirdim.
Temmuz 2019’da Boğaziçi Yarışı’nda erkekler genel klasman birincisini geçmeden önce Şubat 2019’da da Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’nda 3 km mesafesinde erkekler genel klasman birincisinden hızlı yüzerek genel sıralamada birinci olmuştum. Datça Kış Maratonu da 17 derece suda yapıldığı için zor bir yarıştı ama Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı tüm dünyada değer gören bir yarış. 2019 Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda elde ettiğim başarıdan sonra 2020 yılı yarışı için boğaz tarihinde ilk defa benim yaş grubum (19-24) kadınların katılım baraj derecesi, erkeklerin katılım baraj derecesinden hızlı olarak belirlendi. İlk kez erkekler genel klasman birincisinin geçilmesinden sonra, kadınların yarışa katılım barajının da erkeklerden iyi olarak belirlenmesi sporda kadının gücünü bir kez daha gösterdi.
Dünyanın göz bebeği olan Samsung Boğaziçi Yüzme Yarışı’na katılım için her sene binlerce başvuru oluyor. Ancak kontenjan sınırlı olduğundan başvuruların tamamı kabul edilemiyor. Bunun için de baraj yöntemi kullanılıyor. Barajlar cinsiyete ve yaş grubuna göre ayrı ayrı belirleniyor. Aşağıda 2020 yılı yüzme yarışının barajlarını görüyorsunuz. 2020 yılında kayıt olan, 2019 yılında Yüzme Yarışına katılmış ve bitirmiş yüzücüler için açıklanan baraj derecelerine eşit ve daha kısa sürede yüzenler 2020 yılında Boğaziçi kıtalar arası yüzme yarışına doğrudan katılabiliyorlar. 2019 Yılında yarışa katılmayanlar ve yarışa katılmışlardan dereceleri yukarıdaki barajlardan daha uzun sürede olanların seçmelere katılmaları gerekiyor. Baraj dereceleri, bir önceki senenin yarış sonuçlarına göre belirleniyor. İlginizi çekeceğini düşündüm. Sağlıklı günler dilerim”
Hilal Zeynep’in mektubu ilgimi çekti. Belki Hür Kocaeli okurlarının da ilgisini çeker diye yayınlıyoruz.