Siyaset

Hürriyet verdi, veriştirdi

İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, “AKP ve MHP’liler sivil hayatlarında kiralık araçlara mı biniyorlar?  diye sordu

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet basın toplantısında  AKP’li ve MHP’li meclis üyelerine yönelik; “Bu kiralamayı övenler ve satın almaya hayır diyen AKP’li meclis üyeleri şahsi hayatlarında ya da şirket çalışmalarında kiralık araç kullanıyorlar mı kullanmıyorlar mı?” diye sordu. 24 Şubat 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilgili bilgi veren Başkan Hürriyet şu ifadelere yer verdi: “Şaşkın şaşkın bu arkadaşların araç kiralanması ile ilgili savunmalarını izliyorum. O zaman onlara şu soruyu sormak istiyorum; biz normal hayatımızda kiralık araca biniyor muyuz? Madem kiralama bu kadar iyi bir şey öyleyse herkes kiralık araca binsin. Bu kiralamayı övenler ve satın almaya hayır diyen AKP’li meclis üyeleri şahsi hayatlarında ya da şirket çalışmalarında kiralık araç kullanıyorlar mı kullanmıyorlar mı? O zaman onları davet ediyorum, lütfen kiralık araca binsinler satın almasınlar.

“Mal sahibi olmak mı yoksa kiralamak mı”?

Birçok insan kredi çeker kira öder gibi ev sahibi, araba sahibi ve mal sahibi olur. O zaman AKP’li ve MHP’li arkadaşlar da ne yapsın, kiralık araca binsinler. Biniyorlar mı kiralık araca? Hayır binmiyorlar. Kendi hayatlarında satın alıyorlar mal sahibi oluyorlar. Belediyeye gelince bin bir türlü rakamlarla kiralamalar iyidir, kiralamalar düşüktür, kiralamalar şöyledir, kiralamalar böyledir diyerek öve öve bitiremiyorlar. O zaman şunu sormak gerekir; mal sahibi olmak mı, kiralama yaparak paraları havaya atmak mı? Bunun takdirin halkımız söyleyecek.

Hürriyet verdi, veriştirdi

“Cumhurbaşkanlığı kararı var”

Size daha da kötü bir şey söyleyeyim. 24 Şubat 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı var. Diyor ki; ‘Madde 3: sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur’ cümlesini ekliyor. Yani bu ne demek?  Bundan sonra 1 yılı aşan ihalelerde bu hangi ihale olursa olsun fiyat farkı mecbursunuz koyacaksınız diyor. İşte biz mecliste geri kalan bütün araçlarımızı almak üzere 125 Milyon TL daha kredi yetkisi istiyoruz. Artık kiralamak istemiyoruz. Biz önümüzü göremiyoruz. Biz bu enflasyonist ortamda yarın bu kiralamaların kaç paraya mal olacağını öngöremiyoruz. Bundan kamu zarar görecek.

“Bugün 3 lira ise belki yarın 100 lira”

Satın almak daha tasarruflu daha belediye lehine kendi araçlarımızı kendimiz kullanalım kendimiz mal sahibi olalım diye çırpınırken ve öngöremiyoruz diye bas bas bağırırken AKP’li ve MHP’li arkadaşlar ‘Olur mu bakın Büyükşehir’in ihalesi nasıl öngöremiyorsunuz bu kadar büyük rakamlar çıkarıyorsunuz’ derken işte buyurun fiyat farkı. Bundan önce araç kiralamalarında fiyat farkı maddesi koymuyorduk ama şimdi bu kararla birlikte fiyat farkı da koymak zorundayız. Bu, eğer bugün 3 liraya kiralıyorsam yarın enflasyon tavan yaptığında buna dayalı olarak belki 5 liraya, 10 liraya ya da 100 liraya çıkacak. Öngörebiliyor muyum? Öngöremiyorum.

Hürriyet verdi, veriştirdi

“AKP’liler de kabul ediyor”

Bugün 50 liraya kiralıyorsam yarın bunun 100 liraya mal olmayacağının garantisi var mı? Yok. Hangi firma alırsa alsın yarın bunu önümüze koyacak. Tamam, ben 50 liraya kiraladım ama kardeşim bak genelge ve karar var, sen bunu şartnameye koymak zorundasın. Kaldı ki AKP’liler bile enflasyonun artarak devam edeceğini kabul ediyor. Bu ortamda yarın firma bize derse ki 50 liraya ama artık bu işin bedeli 100 lira nasıl öngörebileceğiz bunları, öngöremiyoruz. İşte buyurun, böyle garabet fiyat farkının da getirildiği bir ortamda biz araç satın almak için çırpınıyoruz”

Hürriyet verdi, veriştirdi

“Ne hikmetse Büyükşehirde ihaleleri alanlar hep aynı firmalar”

Hürriyet, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin araç ihalelerini hatırlatarak, “Bir başkan neden tüm araçları satın alacağı paraya, araçları kiralar? Dahası o ihaleleri nasıl olur da hep aynı firma alır” diye sordu. Başkan Hürriyet, “Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araç ihalesinde iki yıl için toplamda KDV dahil 167 Milyon TL’lik kiralama yaptılar. Devlet Malzeme Ofisi’nden(DMO) araçlar satın alınsa bugünün değeri ile 370 Milyon TL ediyor. Kiralama ile karşılaştırdığımızda 4 yılda kendini amorti ediyor. Bir başkanın kendi dönemi içerisinde bütün araçları satın alabileceği bir rakamdan bahsediyoruz. Bir başkan hizmet süresi içerisinde bütün hizmet araçlarını satın alabilecekken neden satın almaz da kiralama yöntemine gider? Artık takdiri kamuoyuna bırakıyoruz. Daha da ilginci ne hikmetse bunlarında ihalelerini alanlar hep aynı firmalar. Bugüne kadar kamudan 266 milyonluk ihale alan bir firma, sadece 260 milyonunu Kocaeli’nden almış” dedi.

“Düşük teklif veren firmanın teminat mektubu nedense çıkmamış”

“İhaleye bakıyoruz, 110 milyon bir firma vermiş” diyen İzmit Belediye Başkanı Hürriyet şöyle devam etti: “Sonra bu bahsettiğim firma 125 Milyon teklif vermiş. 110 milyon teklif veren firma ne tesadüfse teminat mektubu koymamış. Niye ki? Tesadüf. Bir firma ihaleye girecek, bu kadar yüklü bir ihaleye girecek nasıl oluyor da daha düşük teklif veren firma teminat mektubunu koyamıyor. Nasıl bir kurgudur bu, nasıl bir kolektif çalışmadır bu artık takdiri halka bırakıyoruz”

Hürriyet verdi, veriştirdi

“Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmeli”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet geçtiğimiz Salı günü gerçekleştirilen meclis toplantısında Cemevlerinin ibadethane olarak sayılmasını öngören gündem maddesinin reddedilmesine dair, “Cemevlerinin ibadethane sayılmaması Alevi yurttaşlarımızı inciten bir durum. Bu konuyu çok uzun uzun anlattık, anlatmaya çalıştık. Cemevlerinin ibadethane sayılmasıyla alakalı daha önce birçok belediyenin, hangi partinin olursa olsun bu yerel gündemi ilgilendirmez dememiş karar almış. Eşit yurttaşlık temelinde meseleye bakmış. Hizmetlerini hiçbir lütuf içerisinde görmeden eşit yurttaşlık temelinde sunabilmesi için Cemevlerini ibadethane olarak tanınması kararı almış. Biz Alevi vatandaşlarımızın haklarını tanıma gayretiyle farkındalık yaratma aynı zamanda ülke politikasında da itici güç olma anlamında yerel meclisimizde bir karar alalım dedik ama ne yazık ki yine AK Partili ve MHP’li arkadaşlar ‘Bu konu belediye meclisini ilgilendirmez’ diyerek reddettiler. Neden ilgilendirmez, tabi ki ilgilendirir, fazlasıyla ilgilendirir. Her şeyden önce hak temelli bakabiliyorsanız ilgilendirir. Bir Cemevi yapabilmek için bir alanın ibadethane statüsünde olması gerekiyor. Olmadığı zaman imar planlarında ticarethane olarak geçiyor. Cemevleri şu anda bu sıkıntıyı yaşıyor. Faturalarında, çalışmalarında, ihtiyaçlarında yaşıyor bu sıkıntıyı. Pek çok belediye Cemevlerini ibadethane sayan kararlar aldı. Hiçbir tatsızlık, kötülük olmadı. Ne olacak? Cemevlerini ibadethane sayınca kötü bir şey mi? Yanlış bir şey mi? Neden bununla alakalı arkadaşlar geri duruyor? Bunu artık halkımız takdir etsin. Sürekli İzmit Belediyesi’ni takip ediyorlar diyoruz. Bunun en güzel örneği de bizim meclisimizin ardından yapılan haberlerde görüyoruz” diye konuştu.

Hürriyet verdi, veriştirdi

“Niyetleri çok net anlaşıldı”

Başkan Hürriyet Konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ret kararı sonrasında şöyle bir haber servis edildi. Niyetleri çok net anlaşıldı. Haber şu; ‘Büyükşehir Belediyesi Derince Yenikent Mahallesi’ne 3 katlı Cemevi binası yaptıracak’ Tabi ki yaptırılsın. Bu olumlu bir şey. Bizim meclisimizden olumsuz karar çıkmasaydı, bu olumsuzluğu kapatmak üzere acaba bu haberler servis edilecek miydi? Bunu da yine halkımızın takdirlerine sunmak istiyoruz. Şu iyi bilinmeli: Aleviler toplumumuzun bir parçası. Birilerinin onlara lütfedermiş gibi davranmasını istemiyorlar. Taleplerin temeli aslında buradan geliyor. Kendi haklarını istiyorlar. Bu hakların önce onlara verilmesi gerekiyor. Lütfedip, bir şeyler yapılıyormuşçasına lanse edildiğinde bu alevi canlarımızı irrite eden bir durum haline geliyor.

“Alevi yurttaşlarımızı inciten bir durum”

Çimento, demir, bina yapımı, tencere – tava alımı, tefrişat sağlanması lütuf değil. Bu hizmetlerin hak olarak görülmemesi ve Cemevlerinin ibadethane sayılmaması Alevi yurttaşlarımızı inciten bir durum. Biz de bu sebeple meclise getirdik ama ne yazık ki AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri teklifimizi reddettiler. Bunu da yine kamuoyuna, halkımıza sunmak istiyoruz”

“10 yılda 1 firma ile çalışmak hangi vicdana sığar?”

Başkan Hürriyet, “Bakın arkadaşlar biz 1 yılda iki firma değiştirmişiz, 5-6-7 ihale yapmışız, arkadaşlar kendi dönemlerinde 10 yılda; geçtiğimiz 2010 yılından 2018’e kadar 2019’a kadar 10 yılda 1 firma ile çalışmışlar. Tesadüfmüş öyle diyor arkadaşlar. Tesadüf. Onlara gelince tesadüf, bize gelince başka iddialar. 10 yılda 1 firma ile çalışmışlar nasıl tesadüf olabiliyor? Soruyorum millete soruyorum, 10 yılda 1 firma ile çalışmak hangi kamu vicdanına sığar? Bize iftira atanlara soruyorum, o dönemde de meclis üyesi olan ve bu dönemde de olan meclis üyesi olan arkadaşlar var. Sizin dönemiz bunlar. Hatırlayın o dönemleri yazılanları çizilenleri hatırlayın. 10 yılda 1 firmayla çalışılmış, şimdi bize bir sürü iftiralarla karalamaya çalışıyorlar. O zaman çıkacaklar yani hep diyorum ya bize iftara atabilmeleri için önce ellerinizin temiz olması gerekiyor. Önce şu 10 yılda 1 firma nasıl oluyor da bu kadar tesadüf oluyor şunu bir açıklayacaklar” dedi.

Araç kiralamaya 50 milyon dolar harcamışlar”

Hürriyet, “Daha da ötesi, rakamlar üstünden çok rakamlara boğmayacağım sizi ama net bir rakam vereceğim. 2004’ten 2018’e kadar araç kiralamalarla ilgili bütün rakamları çıkardık ödenen rakamları çıkardık. Bakın arkadaşlar bugün ki dolar değerinde de dönüştürdük. 2004’ten 2018’e kadar ki AK Parti döneminde araç kiralamalarında ödenen para, 50 Milyon Dolar. Bugünün kur farkıyla 50 Milyon Dolarla bütün Kocaeli’nin; bakın bir ilçe belediyesinin ödediği para ile bütün Kocaeli’ndeki belediyelerin hizmetinde kullandığı bütün iş makineleri, kamyonlar, hizmet araçları satın alınabilirdi. Ancak havaya giden para boşa giden para üstüne bir de kiralamalardan amortismanlarına kadar bile belediyeler tarafından ödeniyor. Çünkü gider kalemleri ona göre hesaplanıyor” diye konuştu.

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu