İzmit’ten Artvin’e bir yol hikayesi- Bölüm 5
Artvin gezimizin şimdiki durağı bakır diyarı güzel Murgul
Ufuk BAGAN ( Hür Kocaeli ) İzmit- Artvin- Kocaeli Artvin Batum Havalisi Dernekleri Federasyonu’nca ve Kocaeli Haber Dünyası Sahibi, aynı zamanda federasyon yönetim kurulu üyesi Selçuk Çelebi’nin girişimleriyle hayata geçen Artvin gezimizde şimdi de Murgul’dayız. Bu satırlardan sevgili dost Selçuk Çelebi’ye bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.
Murgul, turizme yönelmeli
Bir zamanlar yaklaşık beş bin işçinin çalıştığı ancak şu anda sayıları 700’e düşen Murgul Bakır İşletmeleri’ne sahip şirin ilçe, turizme yönlenme konusunda adım atmalı diye düşünüyorum. Örneğin bakır hammaddesi kullanılarak, el emeği, göz nuru ortaya çıkacak eserler, bölgeye turistlerin de yönlendirilmesiyle yurt içi ve yurt dışına kolaylıkla pazarlanabilir ve ilçeye büyük bir gelir elde edilebilir. Bu konuda tabi ki karar, yerel yönetimin.
Başkan da aynı görüşte
Bizleri sempatik bir mekanda ağırlayan ve yöreye özgü pide ikramında bulunan Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ilçeyle ilgili bilgi aktararak “Hedefimiz Murgul denince akla madenciliğin yanına turizmi yazdırabilmek” dedi. İlçede dikkatimizi çeken modern yapı ve düzenli sokakların yanı sıra dükkan tabelaları dikkatimizi çekti. Bütün dükkanların tabelaları tek tipten oluşurken yer şekillerinden dolayı evler çok katlı ve dar yapılı. Başkan Çavuş, ilçede bakır madeninin hala büyük ekonomik gelir olduğunu ancak bunun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
Başkan Kalyoncu, duygularını aktardı
KARBAFED Başkanı Mikail Kalyoncu, “Doğduğum, büyüdüğüm yer burası. Murgul, eski haliyle daha kötüydü.. Şimdi yeşillenmeye başladı. Burada oluşan gaz, Murgul’un insanlarına ve topraklarına zarar verdi. Murgul insanının birçoğu hayatlarını kanserden dolayı kaybetti. Öte yandan turizmin gelişmesiyle beraber istihdamın sağlanabileceğini düşünüyorum. Murgul, Artvin’imizin en köşe ve zengin ilçesi. Murgul’da her eve iki maaş giriyor. Ekonomik olarak Murgul güçlü bir ilçe. Bu özelliğini diğer ilçelere de yansıtıyor. Yusufeli’den, Ardanuç’tan Arhavi’den, Hopa’dan bir sürü insan burada çalışıp emekli olmuştur. Bizleri burada ağırlayan hasan Çavuş başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Murgul, daha modern bir yapıya sahip”
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, “Gezdiğimiz ilçeler içerisinde Murgul’un daha modern bir yapıya sahip olduğunu gördük. Sokakların aydınlatılmasından tutun da sokağın düzenine kadar hakikaten güzel bir çalışma olmuş. Başkanıma bu yüzden teşekkür ederim. Gazeteci arkadaşlarımız için iyi bir gezi oldu” diyerek geziye katkı veren herkese teşekkürlerini iletti.
Kılıç’tan, başkana tavsiyeler
Kaplan’ın ardından söz alan Kocaeli Turizm Derneği ve İnternet Gazeteleri Derneği Başkanı Soner Kılıç, “Bizleri ağırladığınız için teşekkür ederiz. Burada çok güzel anılar biriktirdik. Burası bakırın başkenti. Şekil ve üretim değişse de burada artık bakırla ilgili el sanatları, turizmle ilgili değer olacak şeyler üretmeniz lazım. Siz kendi tarzlarınızı oluşturup bakırın başkentini tekrar yeşertebilirsiniz. İlla üretim yapmanız şart değil” diyerek Başkan Çavuş’a kentin gelişimi açısından tavsiyelerde bulundu.
Murgullu dostlarımız bir hayli üzüldü
Yenilen yemeklerin ve içilen çayların ardından kafiledeki arkadaşlarımızın bir kısmı ilçeyi gezerken bir kısmı da çay ocakları ve kahvelerde, Murgul’un güzelim insanları ile tanışma imkanı buldu. Derin sohbetlerin ardından dönüş vakti gelince, bizi ağırlayan Murgullu dostlarımız üzüldü. Nedenine gelince; Onlar kendi aralarında anlaşmışlar. O akşam bizim konaklamamızı düşünmüşler ve evlerinde bizleri ağırlamayı planlamışlar. Ancak Başkan Kalyoncu dönmemiz gerektiğini söyleyince hayal kırıklığı yaşadılar. Bir dahaki sefere Murgullu dostlarımızın evlerine misafir olma sözü vererek ilçeden ayrıldık.
Yatılı talebe günlerime döndüm
Murgul’dan sonra konaklayacağımız Artvin’e doğru yola çıktık. Esprilerle dolu bir yolculuktan sonra kalacağımız Kredi Yurtlar Kurumu’nu Kız Öğrenci Yurdu’ndayız. Lise yıllarımda Özel Bursa Koleji’nde yatılı öğrenciydim. Okulumuzun koğuşu vardı ama ne koğuş. Askerliğini yapanlar bilir. 50- 60 kişinin bir arada kaldığı koğuş. Ama Artvin’de konakladığımız yurt odaları 6 kişilik. Herkes odalarına yerleştikten sonra biz iki kişi kalmıştık. Metropol TV’nin sahibi Atilla Şenses ve ben. Gerçekten çok şanslıydık. Herkes altışar kişi kalırken biz ikimiz yaklaşık 40 metrekarelik odada 2 kişi kaldık. Bolca sohbet ettikten sonra uykuya daldık.
Artvin gezimizin bugünkü bölümünün de sonuna geldik. Yarın yol hikayesi, kaldığı yerden devam edecek. Esen kalın.