Keleş, taleplerini sıraladı
Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Keleş, TBMM gündeminde olan kamu müteahhitlerine fiyat farkı verilmesine yönelik düzenlemeye dair taleplerini dile getirdi
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “Fiyat artışlarından mağdur olan kamu müteahhitleri için TBMM gelen fiyat farkı yasa tasarısında taleplerin karşılanmaması durumunda bugün çözmediğimiz sorunlar yarın dönüşü çok daha yüksek maliyetle ve bırakacağı ağır hasarla tekrar karşımıza çıkacaktır” dedi.
Keleş sözlerini şöyle sürdürdü: “4734 Sayılı K.İ.K göre iş yapan meslektaşlarımızın, yüklenicileri oldukları işlerini; Covid-19 salgınının dünya ve ülkemiz ekonomisindeki olumsuz etkileri ve döviz kurlarında yaşanan olağanüstü dalgalanmalar sonucunda temel inşaat malzemelerinde fahiş fiyat artışları yaşanmıştır. Ayrıca malzeme tedarikinde yaşanan ciddi sorunlar sebebi ile de işlerde ciddi gecikmeler yaşanmış ve yaşanmaktadır. Devam eden işlerde mevcut fiyat farkı hesaplama sistemi ve TÜİK verileri, gelen olağanüstü reel fiyat artışlarından oluşan farkı karşılamamaktadır. Ayrıca bir kısım işlerin sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmadığından hiçbir oranda fiyat farkı alınamamaktadır.
TBMM plan ve bütçe komisyonu gündemine gelen müteahhitlik sektörünün mağduriyetlerini giderecek sözde teklif metninde maalesef sektörün mağduriyeti ve fiyat farkı taleplerinin %10’nu bile karşılamamaktadır. Önerge teklif metni sadece 01.07.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında yapılan hak edişlere yönelik fiyat farkı verilmesini içermektedir. İşin devamını kapsamamaktadır. Örneğin; 10 milyonluk bir işin üste verilen tarih dilimi arasında “%10’luk yapılan kısmına” %50’lik dahi fiyat farkı verilse totalde ki bedelin %5’e tekâmül etmektedir. Dolasıyla %200’e yakın girdi maliyetlerini %5-%10 gibi bir fiyat farkı oranı ile kurtarmak mümkün değildir.
Bu teklif bu haliyle ve bu şartlarda yasalaşırsa kamu müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren 80 bine yakın firmanın 40-50 bine yakını zor durumda kalacaktır. Ancak kendi öz finansman kaynaklarını tüketerek belki işler bitirilecek, kendi öz kaynakları olmayan geriye 30-40 bin civarı firma batmakla yüzleşerek en az 60-70 bin alt tedarikçi firmayı da mağdur ederek batmasına ve 600-700 bin kişinin de işsiz kalmasına sebep olacaktır”