Güncel

Kızılay şirket değildir, ticaret yapamaz

Kurumun kirli ilişkileri açıklansın, yöneticileri görevden alınsın

Kızılay’ın çadır ve konserve satışının ortaya çıkmasının ardından açıklama yapan Emek Partisi, ülkeyi bir şirket gibi yöneten; devletin siyasi veya sosyal kurumlarını da bu şirketin uzantısı haline getirdiğini belirtti. “Deprem gibi bir felaketin içinde bile kâr-zarar hesabı yapmaktan utanmayan sorumlular yaygın ve tipik bir figür haline geldiler” ifadeleri yer alan açıklamada, “Kurumun kirli ilişkileri açıklansın, yöneticileri görevden alınsın” denildi.

İlk skandal değil

11 ilde büyük yıkıma neden olan Maraş merkezli depremlerin ardından geç gelen kurtarma çalışmaları tepki çekerken bölgedeki çadır eksikliği ise halen çözülebilmiş değil.

Bölgedeki depremzedelerin çadır dahil birçok temel ihtiyacı sürerken, Kızılay’ın Ahbap’a depremzedeler için 46 milyonluk çadır sattığı ortaya çıktı. Kızılay’a tepki yağarken, Haluk Levent, Kızılay’ın Abbap’a konserve de sattığı açıkladı. Emek Partisi (EMEP), Kızılay’ın çadır ve konserve satmasına ilişkin açıklama yaptı. Emek Partisi imzası ile yapılan açıklamada, son vakaların Kızılay’ın imza attığı ilk skandallar olmadığını söyledi, daha önceki vakaları hatırlattı:

*Kızılay, 2020’de yaşanan Elazığ-Malatya depreminde halka yardım etmek, ihtiyaçlarını karşılamak için hemen seferber olması gerekirken daha ilk gün, kuruma yardım edilmesi çağrısında bulunarak para toplamaya başladı.

 

*45 çocuğun, yurtlarında cinsel istismara uğradığı Ensar Vakfı’na Kızılay’ın 8 milyon dolar bağış yaptığı ortaya çıktı. 

 

*2020 yılında Kızılay’a bağışlanan etler AKP Bitlis milletvekilinin sahibi olduğu otelde görüntülenmesi Kızılay’ın sadece para transferiyle uğraşmadığının, kendisine yapılan bağışları da iktidar mensupları ile yakınlarının şirketlerine aktardığının kanıtıydı.

 

*Kızılay’ın iki personelinin (biri kadrolu) olduğu Kıbrıs’ta 1 milyon 700 bin liraya satın alınan, 2 milyon 180 bin lira da restorasyonu için ödenen konak halktan toplanan paraların nasıl har vurup harman savurulduğunun örneğidir.

 

*Görevlerinden biri afet ve felaketlerde halka yardımcı olmak olan kurum yöneticilerinin tarikat ve cemaatlerle ilişkisi basında yer almıştır. Ve giderek iktidarın kurduğu vakıflar gibi talimatla hareket eden, servet transferinde rol oynayan bir kurum haline gelmiştir.

 

Depremde bile kâr-zarar hesabı yapan utanmazlar…

Kızılay başkanı Kerem Kınık’ın çadır satışını ‘olay büyütülecek bir hadise değil’ diyerek savunduğunu hatırlatan Emek Partisi şunlara dikkat çekti:

“Depremin yol açtığı ağır yıkımda 13 milyon nüfuslu bölgede halkın arama-kurtarma ekiplerini ve yardım bekleyişi karşılıksız kalmış ve siyasi iktidar ve kamu kurumları ancak üç gün sonra bölgeye müdahale etmiştir. Halk dondurucu soğukta çadır, enkaz altında ve başında destek ve yardım beklerken Kızılay elindeki çadırları parayla satmıştır. AKP iktidarı ülkeyi bir şirket gibi yönetirken devletin siyasi veya sosyal kurumlarını da bu şirketin uzantısı haline getirdi. Bütün kamusal hizmetlerin özelleştirildiği, hizmetin pahalı bir ticari bir metaya dönüştürüldüğü günümüz koşullarında iktidar da finans ve ticaret trafiğinin tam ortasında duruyor. Dolayısıyla deprem gibi bir felaketin içinde bile kâr-zarar hesabı yapmaktan utanmayan sorumlular yaygın ve tipik bir figür haline geldiler. Bu gelişmenin Kızılay’ı da içererek yayılması iktidar işleyişinin piyasalaştırmadığı hiçbir hizmetin kalmadığını gösterir. Devlet ile halk arasındaki ilişki en acılı zamanda bile serbest piyasa kurallarına göre düzenlenmiştir. Bugün artçı sarsıntılar durmadan, depremzede üzerinden siyasi ve ticari rant elde etmek için temel atmaya kalkan bir iktidar zihniyeti Kızılay’ı da bu duruma düşürmüştür. Bugün on binlerce insanın cansız bedeni sermaye birikimine, ticarete, kâr arsızlığına bir kez daha feda ediliyor.”

Göz yummayacağız

“Buna göz yummayacağız” diyen Emek Partisi şu çağrıyı yaptı:

“-Kızılay ve AFAD bütün hesaplarını şeffaflık ilkesi temelinde açıklamalı, yöneticileri görevden alınmalıdır.

-Halkın parasını, birikimini, yardımlarını kendi çıkarları için satan, kendi serveti gören, şirketlere aktaran yöneticiler yargılanmalıdır.

-Kızılay siyaset ve ticaretten elini çekmeli iktidarla mesafe koymalı; yasal statüsü içinde faaliyet yürütmelidir.

Açıklama,“Kızılay’ı da çıkarlarına alet eden bu düzen kokuşmuştur, hep birlikte değiştireceğiz” ifadeleriyle sona erdi.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu