Ekonomi

KOBİ’lerde dijital dönem

Kocaeli KOBİ’leri dijital çağa ayak uyduracak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa işbirliği ile hayata geçirilen Akıllı KOBİ Platformu’nun tanıtımı Kocaeli Sanayi Odası’nda oda başkanlarının katılımı ile yapıldı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, KOBİ’lerin özellikle pandemi döneminde daha da belirginleşen dijitalleşme ihtiyacına yönelik Akıllı KOBİ Platformu’nu hayata geçirdiklerini geçtiğimiz ay duyurmuştu. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk ve İMEAK Kocaeli Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel katıldı.

KOBİ’lerde dijital dönem

“ÜRÜNLER TEDARİKÇİLERLE BULUŞACAK”

Akıllı KOBİ Platformu ile ilgili bilgi veren Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bu platform, TOBB ve Visa işbirliğinde, işinde dijital dönüşümü gerçekleştirmek isteyen KOBİ’ler için hayata geçirildi. Akıllı KOBİ, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik tüm sektörler için dijitalleşme olanağı sunuyor. Platform, ülkemizde dijital dönüşüm yolunda geniş bir ekosistemi KOBİ’lerle bu kapsamda buluşturan ilk platform olma özelliğine sahip. akillikobi.org.tr adresinden ulaşılabilen platform, içerdiği ürün, hizmet, bilgi ve eğitimlerle KOBİ’lere özel bir dijital dönüşüm üssü olarak hizmet verecek. Akıllı KOBİ’yi ziyaret eden KOBİ’ler ihtiyaçlarını kategoriler ya da sektörler bazında keşfedebilecek, bu ürün ve hizmetleri sunan tedarikçilerle buluşabilecek” ifadelerini kullandı.

KOBİ’lerde dijital dönem

“KOBİLER TEK ÇATI ALTINDA BULUŞUYOR”

Zeytinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca KOBİ’ler kendilerini dijitalleşme konusunda test edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. Böylelikle KOBİ’ler A’dan Z’ye dijitalleşme konusundaki tüm ihtiyacını Akıllı KOBİ platformunda karşılamış olacak. Platform ile dijital dönüşüm konusunda KOBİ’lerin karar almalarını da hızlandıracağına inanıyoruz. Platforma kaydolan KOBİ’lere dijital dönüşüm konusundaki mevcut durumlarını TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından hazırlanan, “Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme” aracıyla tespit etme imkanı sunuluyor. KOBİ’ler çıkan sonuçlara ve ihtiyaçlarına göre kısa ve orta vadeli yol haritalarının hazırlanması konusunda destek alabilecekler. Bu platformda teknoloji tedarikçileri ile KOBİ’ler tek bir çatı altında buluşturuluyor”

KOBİ’lerde dijital dönem

“UYGUN ÖDEME KOŞULLARI”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,”6 Mayıs’ta gerçekleştirilen ön lansmandan bu yana 800 teknoloji tedarikçisi platforma ön kayıtlarını gerçekleştirdi. Bu şirketlerin sunduğu; bulut ve yapay zeka çözümleri, e-ihracat, sanal POS çözümleri, mobil geliştiriciler, veri analizi gibi hizmetler 12 ana kategoride toplam 80 başlık altında toplanıyor. KOBİ’ler bu ürün ve hizmetlere, tedarikçilerin sitelerine yönlendirilerek uygun ödeme koşullarıyla ulaşabiliyor. Akıllı KOBİ’ye kayıtlı bu teknoloji tedarikçilerini TOBB’un 1,5 milyon üyesi ile buluşturmayı hedefliyoruz. İşini dijitale taşımak ve dijital dönüşümünü gerçekleştirmek isteyen tüm KOBİ’leri Akıllı KOBİ Platformu’na, teknoloji tedarikçilerinin ürün ve hizmetlerini incelemeye bekliyoruz” dedi.

“İHTİYAÇLARIMIZ İSTEKLERİMİZİN ÖNÜNE GEÇTİ”

KOBİ Platformu ile ilgili söz alan Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, “Hayatımıza dijitalizm diye bir şey girdi. Bu bölge sanayinin başkenti. Yurt içi ve yurt dışı pazara girmek isteyen sektörler dijitalleşmeye önem vermekte. Covid 19 iş modellerimizi de değiştirdi. Her alanda, ticari hayatımızda değişiklikler oldu. Birçok yenilik hayatımıza girerken teknolojiye olan ihtiyaç ufkumuzu geliştirdi. Teknolojiye uygun olmayan kurumlar daha hızlı harekete geçti. Hepimiz internetten alışveriş yapar olduk. Eskiden isteklerimiz öndeydi şimdi ihtiyaçlarımız önde. Bugün yaşadığımız çağda bu gördük. Kendini teknolojinin önüne koyan kurumlar kazanacak. Alın terinin yanında akıl terini ortaya koyanlar kazanacak” diye konuştu.

AKILLI KOBİ NEDİR?

Akıllı KOBİ, ülkemizde dijital dönüşüm yolunda geniş bir ekosistemi KOBİ’lerle bu kapsamda buluşturan ilk platform olma özelliğine sahip. akillikobi.org.tr adresinden ulaşılabilen platform, içerdiği ürün, hizmet, bilgi ve eğitimlerle KOBİ’lere özel bir dijital dönüşüm üssü olarak hizmet verecek. Akıllı KOBİ’yi ziyaret eden KOBİ’ler ihtiyaçlarını kategoriler ya da sektörler bazında keşfedebilecek, bu ürün ve hizmetleri sunan tedarikçilerle buluşabilecek. Ayrıca KOBİ’ler kendilerini dijitalleşme konusunda test edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. Böylelikle KOBİ’ler A’dan Z’ye dijitalleşme konusundaki tüm ihtiyacını Akıllı KOBİ platformunda karşılamış olacak.

DİJİTALLEŞME YOLUNDA EN KAPSAMLI İÇERİK

Akıllı KOBİ platformundaki faydalı içerik ve videoların yer alacağı ‘Bilgi Bankası’ sekmesinin Türkiye’nin en kapsamlı dijital dönüşüm bilgi merkezi olması hedefleniyor. Bu içeriğe ek olarak Visa desteği ile, ‘KOBİ Akademisi’ sekmesine ‘İşimi Yönetebiliyorum’ KOBİ eğitimleri de dahil edildi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve alanında uzmanların yer aldığı 7 başlık ve 47 modülden oluşan eğitim videoları KOBİ’lerin finansal disiplin ve dijitalleşme becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. KOBİ’lerin kapasitelerini güçlendirecek bu eğitimlerin yanı sıra platformun ‘Visa Dünyası ve Ödemeler’ bölümünde ise KOBİ’lerin ödemelerle ilgili ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler, kartla ödeme ve kart kabulü olmak üzere iki başlıkta anlatılıyor. Ayrıca bu bölümde KOBİ’ler, finansal kuruluşların Akıllı KOBİ’ye özel ticari Visa kart ve POS kampanyalarına da ulaşabiliyorlar.

TÜBİTAK’TAN KOBİ’LERE DİJİTALLEŞME SEVİYE TESTİ

Platforma kaydolan KOBİ’lere dijital dönüşüm konusundaki mevcut durumlarını TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü tarafından hazırlanan “Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme” aracıyla tespit etme imkanı sunuluyor. KOBİ’ler çıkan sonuçlara ve ihtiyaçlarına göre kısa ve orta vadeli yol haritalarının hazırlanması konusunda destek alabilecekler.

İLK FAZA İLGİ YOĞUN OLDU

Akıllı KOBİ’nin Mayıs ayında duyurulan ilk fazından bu yana dijitalleşmeye yönelik ürün ve hizmet sunan 800’e yakın tedarikçi platforma kayıt oldu. Bu şirketlerin sunduğu; bulut ve yapay zeka çözümleri, e-ihracat, sanal POS çözümleri, mobil geliştiriciler, veri analizi gibi hizmetler12 ana kategoride toplam 80 başlık altında toplanıyor. KOBİ’ler bu ürün ve hizmetlere, tedarikçilerin sitelerine yönlendirilerek uygun ödeme koşullarıyla ulaşabiliyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu