Kocaeli Alarm Veriyor: Suyumuz ve Geleceğimiz Tehlikede!
Kocaeli, sanayiye kurban edilecek bir şehir değil! Yeraltı sularının ticarileştirilmesine,derelerimizin kanalizasyona dönüşmesine, kıyılarımızın kirlenmesine artık ‘dur’ demeliyiz.
Geleceğimiz için suyu savunmak zorundayız! Geçtiğimiz yıllarda Körfezde 10 dönüm , İzmit Sanayi , Kula Deresi birleştiği yerde 400 metre sazlık yanarak yok olmuş failler ve sebebi bulunamamıştı
Büyükşehir Belediyesi ve Kartepe Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri Kandıra’dan alınan deniz kumlarını Eşme sahilinde 100 metre uzunluğunda 10 metre genişliğinde bir alana sermislerdi.Oysa, sulak alanlar, doğanın bize sunduğu en değerli ekosistemlerden biridir. Su kaynaklarını besler, biyolojik çeşitliliği korur, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynar ve insanlara geçim kaynağı sağlar. Ancak Kocaeli’deki sulak alanlarımız, sanayi kirliliği, yapılaşma ve bilinçsizlik, nedeniyle ciddi tehdit altındadır.
Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajı’na, İzmit Körfezi kıyılarından tarımsal sulama alanlarına kadar birçok su kaynağımız, aşırı kullanım ve kirlenme nedeniyle alarm vermrktedir. Yeraltı sularımızın ticarileştirilmesi, kontrolsüz sanayi atıkları ve bilinçsiz yapılaşma, su krizini her geçen gün derinleştiriyor. Yuvacık Barajınin alarm vermesi,İzmit Körfezi’nde ekosistemin, her geçen gün daha fazla tahrip olmasi. Bunun nedeni sadece iklim krizi değil, biziz!
Bugün, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nde, kuş göç yolları üzerinde bulunan,bölgemizin ekolojik sistemini, korumak için, yetkilileri ve halkımızı , ekosistemlerinin önemini fark etmeye ve korumaya davet ediyoruz. Sanayi kirliliğine karşı daha sıkı denetimler, bilinçli su tüketimi ve sürdürülebilir şehir planlaması yapılmalıdır.Halkımızın ise, özellikle Eşme kıyı kenarlarindaki sazlıklari temizleme adı altında yok etmesinin tehlikesinin farkına varmasını istiyoruz.
Unutmayalım: Su varsa hayat var! Sulak alanlarımızı korumak, sadece doğayı değil,kendi geleceğimizi de korumaktır. Beyhan Korkmaz