EğitimGüncelSağlıkYaşam

Kolajen alırken bunlara dikkat

Toplam vücut proteininin yüzde 30’unu oluşturan ve ciltte kaslara, tendon dediğimiz kas bağlantı yerlerine yerleşen bir çeşit protein olan kolajenin vücuda nasıl faydaları olduğunu DoktorTakvimi uzmanları anlatıyor.

Yapıştırıcı özelliği nedeniyle cildin esnekliğini, eklemlerin sağlığını, kas ve kemiklerin dayanıklılığını sağlayan kolajenin 28 çeşit tipi bulunduğunu söyleyen DoktorTakvimi Uzmanlarından İç Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Tuncel Ziylan, etkili olduğu organlara göre başlıca bilinen beş tipi ve sağladığı yararları şöyle sıralıyor; Tip 1: vücuttaki toplam kolajenin yüzde 90 kadarı bu tip olup, cilde, kemik ve tendonların sağlıklarına destek olur. Tip 2: eklemlerin kayganlığını arttırıp daha sağlıklı hareket etmelerini sağlar, Tip 3: atardamar organların sağlığına olumlu katkı sağlar, Tip 4: ciltte etkilidir, Tip 5: gözlerde ve saçlarda etkilidir.”

Yaş ilerledikçe kolajende parçalanma gözlendiğini ve vücudun yeni kolajen üretiminin zorlaştığını belirten Uzm. Dr. Tuncel Ziylan, “Bu yüzden belli bir yaştan sonra dışarıdan takviyesi gerekebilir. Kolajen eksikliğinin başlıca belirtileri olarak, ciltte gerginliğin azalması ve kırışıklığın artması, genel vücut yorgunluğu, kaslarda güçsüzlük ve eklem ağrıları sayılabilir. Özellikle proteinden zengin ve bol taze sebze ve meyve tüketiminin, doğal kolajen üretimine destek olduğu bilinse de eksiklik belirtilerinin görüldüğü durumlarda dışarıdan Kolajen desteği gerekir. Tip 1, 2, 3 karışımının tercih edildiği ve günlük 1-3 gram olarak ortalama sekiz haftalık bir destek sonucunda daha gergin bir cilt, daha güçlü ve hareketli kas/iskelet sistemi gözlenir” diyor.

Ürün alırken eczane, klinik ya da güvenilir ecza siteleri tercih edilmeli
Kolajenin cildin elastikiyetini, dayanıklılığını ve sağlıklı görünmesini sağlayan bir yapı taşı olduğunu vurgulayan DoktorTakvimi Uzmanlarından Dermatolog Doç. Dr. Gizem İslamoğlu, “Yaş ilerledikçe kolajen üretimimiz ve kalitemiz azalır; cilt esnekliğini kaybeder, kırışıklıklar, sarkmalar ve lekeler oluşur. Kolajen takviyelerini kolajenimizin hızla azalmaya başladığı 30’lu yaşlarda ve kolajen üretimini sağlayan dermatolojik uygulamalar yapılırken kullanmak daha etkili olur. Düzenli kullanıldığında cildimiz daha sağlıklı ve parlak gözükür, elastikiyeti iyi hale gelir. Saç, tırnak ve kıkırdak dokularımız da kullanılan kolajenin tipine bağlı olarak güçlenir” ifadelerini kullanıyor.

“Kolajen konusunda çok fazla bilgi kirliliği var”
Kolajen takviyelerinde de çok fazla bilgi kirliliğinin mevcut olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gizem İslamoğlu, “Biz dermatologlar olarak hastalarımızın cilt, saç, kaş, kirpik için kendi başlarına kolajen takviyeleri kullanmalarını önermiyoruz. Ciltte uyarıcı, kolajen uyarımını tetikleyen lazerli uygulamalar, gençlik aşıları, altın iğneli radyofrekans, hifu gibi uygulamalar yapılırken, yanında üç ay boyunca önereceğimiz, uygun formlar kullanılabilir. Ürün alırken mutlaka eczane, klinik ya da güvenilir ecza siteleri tercih edilmeli; ürün takip sisteminden özellikle online alışveriş ürünleri kontrol edilmelidir” diyor.

“Kolajen enjeksiyonlar son derece faydalıdır”
Vücudumuzdaki kolajen eksiklikleri cilde uygulanan kolajen enjeksiyonları, ağızdan alınan kolajen takviyeleri veya özel durumlarda uygulanan bazı kremlerle giderilebildiği; bu duruma alanında uzman bir hekimin karar vermesinin önemli olduğunu belirten DoktorTakvimi Medikal Estetik Uzmanlarından Dr. Mehmet Ali Ünal, “Ciltte kırışıklıklar, elastikiyet kaybı, sivilce izleri, cilt parlaklığının azalması, matlaşma, renk eşitsizliği, basit lekeler gibi durumlarda mezoterapiyle doğrudan cilde kolajen enjeksiyonları uygulama yapılmasını öneriyoruz. Cilde yapılan kolajen enjeksiyonlar cilde doğrudan kolajen takviyesi sağladığı için son derece faydalıdır. Mikro iğneleme (Mezoterapi yöntemi) yeni ve sağlıklı kolajen üretimini teşvik etme yeteneğinden dolayı kolajen indüksiyon tedavisi olarak da adlandırılır. Bu tedavi, ciltte, iyileşme sürecine yardımcı olmak için vücudun yüksek düzeyde kolajen üretmesini sağlayan küçük, yüzeysel travmalar oluşturur. Ayrıca saçlarda incelme, saç uzamasının yavaşlaması, saç dökülmeleri gibi durumlarda da kolajen enjeksiyonu uygulaması faydalı olur. Kas kütlesinde azalma, eklem sorunları, ağrıları, saç sorunları, diş eti çekilmesi gibi genel sorunlarda kolajen takviyeleri çok yararlıdır. Kemik kaybının giderilmesinde kalsiyumla birlikte kullanılmasında çok yararlı olduğu gösterilmiştir” şeklinde konuşuyor.

“Kolajen takviyeleri kullanırken C vitamini alınmalı”
Kolajen takviyeleri kullanırken C vitamini alınmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Dr. Mehmet Ali Ünal, “C vitamini kolajeni oluşturan amino asitlerin birbirine bağlanmasını sağlar, ayrıca vücudumuza zararlı olan serbest radikallerin oluşumunu azaltarak antioksidan etki gösterir. Kolajen kremleri ise tartışmaya açık bir konudur, kolajen molekülü büyüklüğü nedeniyle cilt bariyerlerinden geçemez ve dermise giremez. Ancak yoğun akne gibi durumlarda kullanılan ve retinoid içeren kremler kolajeni artırarak cildin yeniden yapılanmasında yardımcı olur. Güneş koruyucu kremlere gelince, bu kremlerin cilt kanserini önlemekten, cildin yaşlanma sürecini geciktirmeye kadar birçok faydası vardır. Güneş kremleri UV ışınlarının cildin elastikiyetini sağlayan kolajen ve elastini zayıflatmasını engeller, günlük cilt bakımı rutininizin bir parçası olmalıdır” diyor.

“Eklem iyileşmesine katkıda bulunur”
DoktorTakvimi Uzmanlarından Ortopedi Doktoru Op. Dr. Mustafa Serkan Zaimoğlu ise oral hidrolize kolajen takviyesi tüketiminin sağladığı faydaları şöyle sıralıyor: “Cilt elastikiyetini artırır, yara iyileşmesini hızlandırır ve cildi yaşlanmaya karşı korur. Ağrının azaltılmasında etkilidir. Eklem sertliğini azalttığı ve eklem hareketlerinde artış yaptığı, böylece eklem iyileşmesine katkıda bulunduğu görülür. Kas iyileşmesini hızlandırır. Kolajen peptitlerin kemik gücü ve mineral yoğunluğu üzerinde olumlu bir etki göstermesi, osteoporoz gibi bu yapıları zayıflatan hastalıklarda etkili olduğu fikrini destekler” ifadelerini kullanıyor.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu