Arkadaşlar son yıllarda bir çok değerimizi yitirdik sanat camiamızda. ‘Gün geçmiyor ki bir duayenimizin haberini almayalım’ derken bu seferki haber içimizi yaktı. Uzun zamandır böyle olmamıştım yazarken bildiğiniz boğazım düğümleniyor.
Türk Tiyatrosu’nun, Türk Sineması’nın ve televizyon dünyasının usta sanatçısı Uğurtan Sayıner abimizi 77 yaşında kaybettik. Dolu dolu bir sanat hayatı ile birlikte ailevi sebeplerle ağzına alkol almayan bir insanın 30 yıl alkolle mücadele etmesi, çalkantılı bir hayat onu mahvetti.
Uğurtan Sayıner 1944 yılında Samsun’da dünyaya geldi. Daha doğrusu subay olan babasının görevi dolayısı ile doğumu Samsun’da olmuştur. Kısa bir süre burada kaldıktan sonra İstanbul’a gelen sanatçı yaşamının dönüm noktalarını yaşadı.
İstanbul’a ailesi ile birlikte taşındılar. İlkokulu İstanbul Beyazıt’ta bulunan Koca Ragıp Paşa İlkokulu’nda, Ortaokul ve liseyi de Pertevniyal ortaokulu ve lisesinde okudu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1969 mezunudur. Usta sanatçı 1962 yılında 18 yaşındayken tiyatro ile tanıştı. Oyunculuğa da bu şekilde başladı.
Üniversite’ de okurken ‘Bizimkiler’ in Katil Yavuz’ u ‘ Aykut Oray ‘ ile tanıştı. Onun tanışması ile ‘ Türkiye Milli Talebe Gençlik Tiyatrosu’nda amatör tiyatroya başladı. Pertevniyal Lisesi’nde okuduğu yıllarda hocasının kendisine verdiği rolle sahneye adım atmıştı.
1962 yılında ‘İttihat ve Terakki Tiyatrosu’na girdi. Daha sonra 1964’te TÖS Tiyatrosu’nda ‘ Ayak Bacak Fabrikası’ adlı oyun ile profesyonel sanat hayatına başladı. Arena Tiyatrosu, Gen-Ar Tiyatrosu, Üç Maymun Kabare ile Ercan Yazgan & Bülent Kayabaş topluluklarında 6-7 sezon çalıştı. Uğurtan Sayıner İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Tiyatro’ya devam ederken bir dönem İpek Kağıt fabrikasında muhasebecilik yaptıktan sonra, Türkiye Jokey Kulübünün (TJK) genel muhasebe müdürlüğünü de üstlendi.
Ardından da Zeki Alasya’nın kurduğu platoda hem oyuncu hem de yönetici olarak görevlerde bulundu. Uğurtan Sayıner İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra iş yaşamının ardından 4. ve son eşi Sevim hanım ile birlikte evlenmesiyle İzmit’e yerleşti ve uzun yıllar İzmit’te yaşadı. Kendisinin iki kızı vardır. Bir kızı İzmit Lisesi’nde eğitim gördü. Uzun süren evliliği ailevi sorunlar yüzünden çalkantılı geçmiş ve bir süre sonra usta sanatçı eşinden ayrılmıştır. Uğurtan Sayıner sinema ve televizyon dizilerinde de yer aldı. Sanat hayatına damga vuran ve Türk televizyon tarihine geçen; Yapımcılığını Umur Bugay ve Güner Namlı’ nın üstlendiği, senaryosunu Umur Bugay’ ın yazdığı ve Yalçın Yelence nin yönettiği Bizimkiler dizisinde canlandırdığı
Biracı Cemil karakteri ile zirveye çıktı. Bu dizinin 1987-2002 yılları arası 15 yıl sürmesi ve Türkiye nin ilk en uzun dizisi ünvanını alması dolayısı ile bu karakteri dizinin sonuna kadar devam etti. Bu projeden sonra bir sürü TV ve sinema filminde oynasa da sanat hayatı boyunca, ‘Benim Adım Cemil’ ve ‘ Koş Sevim Koş’ replikleri ile hafızalara kazındı. Aslında yine aynı ekibin ilk projesi olan ‘Perihan Abla’ dizisinin son bölümlerindeki sarhoş tiplemesindeki başarısı ona Bizimkiler dizisindeki ‘ Biracı Cemil ‘ karakterinin kapılarını açtı.
1987-2002 yılları arasında bu rolü Bizimkiler dizisinde canlandırırken, Erdal Özyağcılar, Savaş Dinçel, Ayşe Kökçü, Mehmet Akan, Ercan Yazgan, Sabriye Kara, Atılay Uluışık, Bensu Orhunöz, Aykut Oray, Salih Kalyon, Selçuk Uluergüven, Ali Uyandıran, Rutkay Aziz, Buket Dereoğlu, Cihat Tamer, Engin Şenkan, Müjgan Ağralı, Orhan Çağman, Güzin Özipek, Erdinç Dinçer, Sıdıka Şenkan, Mine Teber, Oktay Sözbir, Savaş Yurttaş, Tuncay Akça, Zihni Göktay, Halit Akçatepe, Erdoğan Tuncel, Akın Tunç, Kemal İnci, Meral Çetinkaya, Cezmi Baskın, Dursun Ali Sarıoğlu, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Güler Ökten, Güzin Çorağan, Tayfun Çorağan, Binnur Şerbetçioğlu, Başak Köklükaya, Selda Özbek, Bilge Parlak, Latife Saruhan gibi dev isimlerle aynı diziyi paylaştı.
Bu dizinin en büyük özelliği tüm oyunculara eşit miktarda replik yazılmasıdır. Dizideki bazı oyuncuların bir kısmının aile eş veya akraba olması da ayrı bir ilginçlik olmuştur. Uğurtan Sayıner bizimkiler dizisinde bir diğer usta sanatçı Sabriye Kara ile 15 yıl partner olmuş ve karı kocayı canlandırmışlardır. Usta sanatçının dizideki eşinin isminin Sevim olması ile gerçek hayattaki eşinin adının da Sevim olması en ilginç tesadüftür.
Uğurtan Sayıner, 17 Ağustos 1999 tarihinde merkez üssü Gölcük olarak Kocaeli’de meydana gelen Marmara depremine ailesi ile birlikte İzmit’te yaşamakta olduğu evlerinde yakalandı. Oturduğu ev depremde hasar görünce evinin tadilatı bitene kadar bir süre İzmit İstiklal Okulu’nun bahçesinde kurulan Kızılay çadırında yaşadı. Bir dönem İzmit’te Kabare adını verdiği Cafe- Bar işletmeciliği de yapan sanatçı ailevi sorunlar dolayısı ile eşinden ayrıldıktan sonra 2009’da İzmir’e yerleşti. Orası da anne tarafı memleketi olduğu için yabancılık çekmedi. Dört kez evlilik yapan ve son eşi Sevim hanımdan da boşanan Uğurtan Sayıner’ in Hande ve Tansu adında iki kızı vardır. Usta Sanatçı alkolle uzun yıllar mücadele etti. 12 Kasım 2015 tarihinde İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan AMATEM’ de alkol bağımlılığından kurtulmak için tedavi altına alındı. Tedavisi tam 4 ay sürdü.
Usta sanatçı İzmir’de Karşıyaka ilçesine yerleşti. Orada Uğurtan Sayıner Kültür ve Sanat Merkezi’ni bir kaç arkadaşı ile kurdu. Burada bir çok oyun sahneledi. 2017 senesinde rol aldığı Vodafone aile reklamlarından sonra da yine Karşıyaka’daki evinde yaşamaya devam etti. Yanına usta Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Osman Cavcı’yı ev arkadaşı olarak aldı ve birlikte yaşadılar. Usta Sanatçı 2020 yılı Ağustos ayında yaşlılığa bağlı sebeplerden dolayı İzmir Eşref paşa Hastanesi’nde tedavi altına alınan usta sanatçı Sayıner 26 günlük tedavisinin ardından 1 Eylül 2020 tarihinde taburcu edildi. Tüm tedavisinde üstlenerek yardımcı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in emekleri unutulamaz.
Usta Sanatçı Uğurtan Sayıner yemek yeme bozukluğu, organ yetmezliği ve vücutta elektrolit dengesizliği nedeni ile yaşam mücadelesini 27 Haziran 2021 günü İzmir Karşıyaka’daki evinde kaybetti. Geriye ‘Koş Sevim koş’, ‘Benim adım Cemil’ replikleri kaldı. Artık Kadıköy Hale Apartmanı’nın sağdan 3.kat camında bağıran, Sabri beye laf yetiştiren, Şükrü beyin hayırsız damadı ile uğraşan, kapıcı Cafer e bira aldıran ve katil kabzımal Yavuz’dan her sabah gelişinde kabak, lahana, karpuz, kavun isteyen Barhoş Cemil Uğurtan abimiz aramızda yok. Biz de kendisine Allah’ tan rahmet ailesi, yakınları, sevenleri ve tüm sanat camiasına sabırlar ve başsağlığı diliyoruz. Hepinize sağlıklı mutlu huzurlu günler diliyor. Bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.