Sanat

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Arkadaşlar sizlerle muhteşem bir yazı dizisinde birlikteyim malum

Yeşilçam ve Türk sinemamızın kötü adamları yazı dizisinde Sırasıyla Atıf Kaptan, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş, Ahmet Tarık Tekçe, Hüseyin Peyda, Eşref Kolçak, Kuzey Vargın olmak üzere yazı dizimiz devam ediyor. Yazı dizimin 8. Bölümünde yine Türk sinemamızın efsane bir kötü karakter oyuncusu olan büyük usta Kazım Kartal’ ı anlatacağım. Gerçekten muhteşem mizacıyla mükemmel bir kötü adam vizyonu olarak başarılıydı.

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Büyük usta Kazım Kartal 28 Nisan 1936 tarihinde Niğde Altunhisar’ da dünyaya geldi. Kazım Kartal ilk ve orta öğretimini memleketinde bitirdikten sonra 15 yaşında İstanbul’a gelerek lise eğitimini burada tamamlamıştır. Üsküdar’a yerleşen büyük usta kazım Kartal sinema hayatına 1964 yılında Hancı’nın Kızı filmi ile başlamıştır.

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Büyük usta Kazım Kartal sanat hayatı boyunca bin civarı filmde oynamıştır. 1975 yılı sonunda Yeşilçam’ın girdiği kriz dolayısı ile piyasaya giren seks filmleri furyasında da bir çok filmde Behçet Nacar, Necla Fide, Zerrin Egeliler, Aynur Akarsu gibi isimlerle kamera karşısına geçti.

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Kazım Kartal o süreçteki gerekçesini şu sözlerle açıklamıştır: “Arada bir parasız kaldığım dönemlerde bakkaldan veresiye alışveriş bile yapamayıp alay konusu olmak canıma tak demişti. O gelen tekliflerde gişelerde filmler gümbür gümbür gidiyordu ve gelen tekliflerde normal bir filmden aldığımız ücretin 5-10 katı kaşeler alınca teklifleri kabul etmek durumunda kaldım”

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Yeşilçam’daki rol arkadaşları onu en muhteşem şekilde anlatıyorlar. Büyük usta, Altın Çocuk Göksel Arsoy Kazım Kartal’ı şöyle anlatıyor: “Kazım benimle birlikte çok sayıda filmde oynadı. Türk Sineması’nın efendi kişiliğe sahip en mükemmel insanlarındandı. İyi de bir dostumdu. Ben gelen senaryoları okuduğum zaman Kazım’a göre bir rol varsa her zaman onu seçmişimdir. Çünkü sette sanatçıların uyumu çok önemlidir. Kazım Kartal da sette önerebileceğim en uyumlu kişilerin başında geliyordu. Son zamanlarda SODER’ e çok gelirdi ve bol bol sohbet ederdik. Setin dışında fazla gırgır ve makarası olan bir adam değildi. Ciddi ve içine kapanık bir insandı”

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Yine aşka bir büyük usta Tamer Yiğit’ de Kazım Kartal’ı şöyle anlatıyor: “Filmlerinde genelde kötü karakterleri canlandırırdı. Birlikte İstiklal’de onunla yürürken insanlar ona oynadığı kötü karakterlerinden dolayı hep kötü ve garip bakıyorlardı.  Bu onu fazlasıyla üzüyordu. Halbu ki sert görüntüsüne rağmen gerçek hayatta çok merhametli ve yumuşak kalpli dünya iyisi bir insandı. O benim en iyi dostumdu”

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Kazım  Kartal hayatından anektodlar verirken kendisini şöyle anlatıyor: “Daha birikimimi yapıp işleri yeni yeni yoluna koymaya başlamıştım. Yeşilçam krizi sonrası sinemada kısa bir duraklama dönemi olunca maddi anlamda ara sıra sıkıntılarım oldu. Bakkaldan veresiye alışveriş ile yapamayıp koskoca Üsküdar’da alay konusu olmak ağırıma gitti. O sırada başlayan seks filmlerinden gelen tekliflere bakınca normal bir filmde aldığımızın 5-10 katı gibi büyük paralar gelince kabul etmek durumunda kaldım. Neyse ki sonra Cüneyt ve Kadir ile birlikte yaptığımız aksiyon filmleri ve Kemal Sunal ile çektiğimiz filmler ile birlikte düzenimi oturttum ve oturduğum 3 katlı evi aldım ve altında da babadan kalma meslek; kasaplığı yürüttük. Derken doksanlı yıllarda sinema; yerini televizyon dünyasına bırakınca kanallar çoğaldı. Gelen birçok dizilerle ekranlardan yol almaya devam ettik. Dostlar ve arkadaşlarla Beyoğlu İstiklal’ de yürürken oynadığım kötü karakterlerden dolayı insanların bana kötü ve garip bakması aya bir süre üzüntü verdi ama sonra kabullendiler.

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Çünkü gerçek hayatımda ciddi ve içine kapanık bir yapım olsa da son derece merhamet timsali herkesin iyiliğine koşan babacan bir adamdım. Arkamdan bıraktığım sevdiklerimin sevgisi ve saygısı da bana yetiyor” Kazım Kartal Kemal Sunal’ ın başrol oynadığı Sahte Kabadayı filminde baba Şükrü’nün adamı muhtar karakteri ile hafızalara kazındı daha sonra İstanbul 79 filminde Adanalı Kemal, 1986 Umut Sokağı filminde Arap Hasan karakterleri ile hafızalara kazındı. Kazım  Kartal doksanlı ve iki binli yıllarda da televizyon dünyasına efsane olmuş karakterler ile damga vurdu. Böyle mi Olacaktı? dizisinde Resul Bakırcı, usta kalem Kemalettin Tuğcu’nun romanından alınan Üvey Baba dizisinde Celal Ağa, Derman Bey dizisinde Adnan ve Kirve dizisinde Reşat Ağa karakteri ile hafızalarda kaldı.

KÖTÜ ADAMLARIN MUHTEŞEM KRALI; KAZIM KARTAL

Kazım Kartal 1979 Ahlaksız / Utanç sinema filminin senaryosunu yazmış, 1993 yapımı Tetikçi Kemal dizisinin de hem oyuncu olarak kadrosunda bulunmuş hem de yönetmenliğini yapmıştır. Büyük usta Kazım Kartal, Erzurum’da bulunduğu televizyon dizisinin çekimleri sırasında rahatsızlandığı için projeyi bırakarak apar topar İstanbul’a döndü ve kısa bir süre sonra da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Arkasında bıraktığı bine yakın sinema filmi ve 25 civarında televizyon dizisi bıraktı. Biz de büyük ustaya rahmetler diliyoruz. Hepinize bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.

 

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu