“Metal işçilerine kölelik dayatılıyor, buna izin vermeyelim”
Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, 150 bin metal işçisini ve ailesini ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasını değerlendirdi
EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, “Gelin işçilere dayatılan kölelik ve sefalet koşullarına hep birlikte itiraz edelim. Yan yana, omuz omuza patronların oyunlarını bozalım” dedi. Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, metal grup toplu iş sözleşmesinde gelinen duruma dair yazılı açıklama yaptı.
Patronların dayatmalarına dair birlik mesajı veren Erkan’ın açıklaması şöyle: “Metal iş kolunda; 150 bin işçi ve ailesini ilgilendiren, patron sendikası MESS ile işçi sendikaları arasında sürdürülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri patronların dayatmaları nedeniyle uyuşmazlıkla sonuçlandı. Arabulucu aşamasına gelinen süreç, adım adım greve gidiyor. MESS bu görüşmelerde metal işçilerine 3 yıllık sözleşme, sefalet anlamına gelen yüzde 6,05 zam ve kazanılmış hakların gasbını dayatıyor.
“Metal sözleşmeleri kentimizde binlerce işçi ve ailesini ilgilendiriyor”
Kocaeli Sanayi Odası’nın açıkladığı 2018 yılı rakamlarına göre; kentimiz Türkiye araç üretiminin yüzde 35,84’ü tek başına karşılamaktadır. Metal sanayi içerisindeki payı ise yüzde 19’dur. Dolayısıyla, bu süreç; kentimizde yaşayan binlerce işçi ve ailesini doğrudan ilgilendiren bir süreçtir. Ford Otosan, Kalibre Boru, Çelik Halat, Kroman Çelik, Yücel Boru, Sarkuysan, Federal Mogul gibi onlarca iş yerinde çalışan yüzlerce metal işçisi ve ailesinin gözü kulağı bu görüşmelerde, bu görüşmelerden çıkan sonuçtadır. Sadece sendikalı işçiler değil metal iş kolundaki sendikasız işçiler de bu süreçten doğrudan etkilenmektedir. MESS grup sözleşmesinden çıkan ücret zammı sendikasız iş yerlerinde de 2020 yılı zammı için belirleyicidir.
“İşçileri sakat bırakıp, kapı önüne koymanın hesabı yapılıyor”
İşçi sendikaları ile süren görüşmelerde patron sendikası MESS’in dayattıkları işçilere reva görülen kölece çalışma koşullarının açık itirafı niteliğindedir. İkramiyelerin sadece fiilen çalışılan günler üzerinden ödenmesi, işçilerin istirahatli ya da izinli olduğu günlerin ikramiyesinin kesilmesi, rapor alan işçilerin işverence ödenen 2 gününün ödenmemesi, hafif işlerde çalışabilir raporu alan işçilerin bölüm değişikliğini kabul etmemesi durumunda işten çıkarılmasının önünün açılması… Patronların teklifinin sadece bu kadarı bile nasıl bir düzen istediklerinin göstergesidir. Bir işçi kenti olan ilimizde patronların kendi dayattığı ağır çalışma koşulları ve iş yükü nedeniyle binlerce işçi, iş kolu fark etmeksizin, genç yaşında bel ve boyun fıtığı gibi hastalıklarla boğuşmaktadır. Bu kentin fabrikaları adeta işçi öğütür hale gelmiştir. İşçileri posası çıkan kadar, sayı baskısıyla, adeta kamçı ile çalıştıranlar şimdi de hastalanıp, sakat kalınca “işe yaramaz” ilan etmektedir. Yağma yok! Bu kentin halkı, bu kentin emekçileri buna izin vermeyecektir. Bu haklı ve onurlu davasında metal işçilerine sahip çıkacaktır, destek verecektir.
“Karlarındaki azalmayı işçiden çıkarıyorlar”
Metal patronları bu görüşmelerde ekonomik krizi gerekçe gösteriyor, işçilerin karşısına sefalet ücreti ile çıkıyor. Gelin, bu ildeki MESS grup sözleşmesi kapsamındaki iki iş yerinin Ford Otosan ve Sarkuysan’ın 2018 yılı dönem karına bakalım. Krizin en çok etkisini gösterdiği dönemde bile Ford Otosan net 1 milyar 255 milyon kar etmiştir. Sarkuysan’ın net karı ise 147 milyon 932 bin liradır. Yani ortada bir kriz falan yoktur, net karlarında azalma vardır. Onu da işçiye düşük zam vererek, haklarını ellerinden alarak gidermek istemektedirler.
“Metal patronları hükümetin grevi yasaklayacağına güveniyor”
Metal patronlarının bu aymazlığının nedeni metal işçilerinin örgütsüzlüğüdür elbette. Ayrıca Hükümetin patronlara verdiği sınırsız destek de patronları rahatlatmaktadır. Çünkü metal patronları biliyor ki, sözleşme açmaza girer, işçiler grev kararı alırsa, tıpkı geçen dönem olduğu gibi bu dönemde Hükümet yasaklar. Yasaklanırsa ne olur, sözleşme Yüksek Hakem’e gider. Yüksek Hakem’de TÜPRAŞ’taki gibi yapar, sözleşme süresini 3 yıla çıkarır, işçilere yüzde 6 zam yapar, kazanılmış haklarını da ellerinden bir güzel alır. Metal patronlarının hesabı budur. Çünkü arkalarından Hükümet desteği vardır. Ayrıca Hükümet bu dönem sözleşmelerin “beklenen enflasyona göre” bitirilmesini istemektedir. Yani, Hükümet verdikçe veriyor patronlara. İşçilere de diyor ki “aynı gemideyiz, krize karşı fedakarlık yapmalıyız.
“Karar alıp, uygulayan, son sözü söyleyen işçiler olmalı”
Uyuşmazlık tutulmasının ardından Türk Metal ve Birleşik Metal üyesi işçiler taleplerini görmezden gelen metal patronlarına seslerini duyurmak, dayatmalarla karşılarına gelen MESS’i uyarmak için eylemlere başladı. Fabrika giriş ve çıkışlarında alkışlı, ıslıklı protestolar yapıyor işçiler. Birleşik Metal-iş üyesi işçiler mesaiye kalmama eylemlerine de başladı.
Patronların dayatmaları karşısında sadece ıslık ve alkışlı protestolar yetmez kuşkusuz. MESS’e geri adım attırmak için etkili eylemler örgütlenmelidir. Fabrika içlerinde yapılan eylemlerin yanı sıra işçi aileleri ve kent halkının desteğini almaya dönük basın açıklamaları, yürüyüşler ve mitingler yapılmalı, iş yavaşlatma ve uyarı grevleri örgütlenerek kararlılık ortaya konmalıdır. Metal işçileri uyarı ile yetinmeden, kendi hak ettiğini elde edebilmek için birleşip mücadele etmelidir. Sendikaları da yeri geldiğinde zorlayarak ve süreci sadece onlara bırakmayarak kendi geleceğine müdahale etmelidir.
“Metal işçilerinin kazanımı tüm işçilerin kazanımıdır, sahip çıkalım”
Partimiz her sektörden işçilerin partisidir. Metal işçilerinin kazanımının tüm işçilerin kazanımı anlamına geleceğini bilen partimiz, tüm bu mücadelelerinde metal işçileri ile yan yana ve omuz omuza olacaktır. Kocaeli halkını bu haklı davalarında kendi işçilerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Metal işçilerine dayatılan bu koşullar yarın Kocaeli’ndeki tüm işçilerin karşısına çıkacaktır. Dün TÜPRAŞ sözleşmesini Yüksek Hakem Kurulu’na götürerek onlara düşük zammı reva görenler bugün metal işçileri için aynı hazırlıkları yapıyorlar. Gelin işçilere dayatılan kölelik ve sefalet koşullarına hep birlikte itiraz edelim, yan yana, omuz omuza patronların oyunlarını bozalım. Metal işçileri kazansın, kentimiz emekçileri kazansın”