Siyaset

“Ortada insani bir proje yok”

Yeni Kıbrıs Partisi'nden Pile açıklaması

Lefkoşa’da çok uzun süredir araçlı geçişlerin tam bir kördüğüm olduğu koşullarda, yeni yol yapmayı da gerektirmeyen Mağusa Kapısı’nı açmayı konuşmayan insancıl Türk tarafı aniden Pile halkını hatırladı,

Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren sosyalist parti Yeni Kıbrıs Partisi, adada gerilime yol açan Kuzey Kıbrıs yönetiminin Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yeni Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Murat Kanatlı imzasıyla yayımlanan “İnsani proje kılıfı altında silahlı çatışma yaratacak provokasyonlara karşı mücadeleyi örgütlemek gerek” başlıklı açıklamada, “Ortada insani bir proje yoktur” denildi.

“Türk tarafı aniden Pile halkını hatırladı”

Kuzey Kıbrıs yönetiminin geçişlerle ilgili bürokrasiyi artırdığını savunan Kanatlı, “Lefkoşa’da çok uzun süredir araçlı geçişlerin tam bir kördüğüm olduğu koşullarda, yeni yol yapmayı da gerektirmeyen Mağusa Kapısını açmayı konuşmayan ‘insancıl'(!) Türk tarafı aniden Pile halkını hatırladı” ifadelerini kullandı.

Yaşananları, “insani proje kılıfındaki provokasyonlar” olarak nitelendiren Kanatlı, ardından şu soruları sıraladı:

  • Örneğin Lefkoşa trafiğini büyük oranda rahatlatacak Haspolat-Lefkoşa arasındaki yola neden asker yıllardır izin vermez?
  • Örneğin Kermiya’daki sivil savunma çemberinden, Türk Alayı’nın yanından geçen yol neden açılmaz?
  • Neden Pronto çemberinden aşağıya giden ve Kermiya’ya çıkan yol açılmaz?
  • Dereboyu civarında trafik eziyeti çeken insanlar “insani projeyi” hak etmiyor mu?
  • Kermiya-Ortaköy civarı tıkanan trafik sorununun çözülmesi gerekmiyor mu?
  • Öğretmen Akademisi’nin orada her şeyi hazır bekleyen yol Lefkoşa’ya girişi rahatlatmaz mı?
  • Lefkoşa’ya Mağusa tarafından giriş yapanlar insani proje için uygun değil mi? Yoksa niyet insani değil mi?

“Üzerinde uzlaşılan bir ateşkes hattı yok”

1974’te Kıbrıs’ta tüm tarafların uzlaşıp imzaladığı bir ateşkes hattı olmadığını savunan Kanatlı, 1970’lerde ateşkes hatlarının çok yakın olmasından dolayı birçok ölümlü çatışmanın yaşandığını ve bu nedenle 1980’lerde dekonfrontasyon hattının belirlendiğini hatırlattı:

“Taraflar bölgelerin durumuna göre, eşit mesafede eş zamanlı birbirlerinden uzaklaştı ve bu alanlar BM gözetimine bırakıldı. Yani evet bu bölgeler hâlâ bir tarafa ait ama hattın korunması için de BM’nin kontrolüne verildi. Bölgeye izinsiz girmek demek bu uzlaşıyı da çiğnemek demektir.”

Provokasyon suçlaması

“Ara bölgedeki tarlalarda çiftçilik yapılmaması için her yıl olay çıkaranların, benzer bir tarla yolunu bahane edip tam ters yönde olay çıkarmasının da konunun insani değil provokasyon olduğunu anlamamız için diğer bir ispattır” diyen Kanatlı, Kuzey Kıbrıs’ın Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’yı yaşananlardan sorumlu tuttu.

Kanatlı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“BM ile çatışma hattının en ileri noktasında faşist Pergama Belediye Başkanı Bülent Bebek’in yerel yönetimlerdeki seçimlerinin de bir proje çerçevesinde gerçekleştiğini hatırlatmaktadır. Daha önce bölgeye Fuat Oktay’ın MHP vekillerinin kimi tarikat liderlerinin ziyaretleri, özel ilgileri boşuna değildi. Bir faşistin oraya seçilmesi ile şimdi meyvelerini toplamaktadırlar.”

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu