Güncel

Phaselis Antik Kenti’nde yapılaşma olmayacak

Phaselis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca verilen izinle yapımına başlanan projeye karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi

Peyzaj Mimarları Odası, Antalya‘nın Kemer ilçesinde bulunan, 1. Derece Sit bölgesindeki Phaselis Antik Kenti’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nca verilen izin kapsamındanda yapılmak istenen inşaatlara karşı açtığı davayı kazandı. Phaselis’teki inşaat için yürütmeyi durduma kararı verildi. Ancak aktivistler nöbete devam edecek. Antalya 3. İdare Mahkemesi‘nde görülen davada verilen kararda Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi‘nin uygulanması halinde telafisi güç zararlar verileceği belirtildi.

Phaselis Antik Kenti Tarihi

Phaselis bölgesi M.Ö. yedinci yüzyıl başlarında Rodoslu Kolonistler tarafından kurulmuştur. Kentin kurucusu ise Lacios isminde biri olarak bilinmektedir. Bazı Antik kayıtlarda Lacios’un Argos’lu ve Lindos’lu olduğu bilnmekte. Şehirde İlk olarak M.Ö. 5. yüzyılda Persler, 4. yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve son olarak Lmyra’nın Kralı olan Pereklis egemenlik sürmüştür. M.Ö. 333 yılında ise Büyük İskender imparatorluğu ile şehir büyük hareketlilik yaşamıştır.

Bu şehir Likya Birliğine M.Ö. 167 yılında üye olmuştur. Fakat kent sürekli komşu şehirlerin istilasına uğramıştır. Özellikle Olympos’un istilasına maruz kaldıktan sonra kent Roma egemenliğine girdi. İmparator Hadrian tarafından 129 yılında ziyaret edilen şehre tek kemerli anıtsal sütün yaptırılmıştır. 451 yılında ise Kadıköy Konsülü’ne katıldı.

Phaselis Antik Kenti'nde yapılaşma olmayacak

Phaselis Antik Kenti Kemer’de

Phaselis Antik Kenti Antalya ilinin Kemer ilçesine bağlı olan Tekirova Beldesinde yer almaktadır. Kuzey bölgesinde Gökdere Vadisi, güney bölgesinde ise İç adalar yer almakta. Phaselis Antik Kentin bölgedeki kentlerden ayıran özelliği üç ayrı antik limana sahip olmasıdır. Phaselis koyunda deniz, kum ve güneşin tadını çıkarılabilir Antik kent içerisinde gezilip görülmeye değer  Bunlardan birisi orta ve güney limanı birbirine bağlayan sütunlu liman caddesidir. Caddenin deniz bölgesinde yer alan tiyatro. Roma Hamamı, Agoralar, tepedeki akropol, su kemerler ve Hadrianus takı mutlaka gezilmesi gereken önemli  antik yapılar sizleri karşılamaya hazır.

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu