Güncel

Samandağ’da yaşam nöbetine polis müdahalesi

Hatay Samandağ’da yaşam alanlarına moloz dökülmesine karşı başlatılan nöbetin 17. gününde Valilik önüne yürüyen yurttaşlara polis müdahale etti

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerin başında gelen Hatay’daki enkaz döküm alanlarına yönelik tepkiler sürüyor. Samandağ ilçesindeki yaşam alanlarına moloz dökülmesine karşı başlatılan nöbetin 17. gününde (17 Nisan) Valilik önüne yürümek isteyen yurttaşlara polis müdahale etti.

Etkin Haber Ajansı’nın haberine göre, “Gitmiyoruz! Molozlara karşı yaşamı savunuyoruz!” pankartının açıldığı eylemde, “Direne direne kazanacağız”, “Depremde öldüremediler asbestle öldürüyorlar”, “Ma rıhna nıhna hon” (Gitmedik, buradayız), “Halkın sağlığı rant şirketlerinin malı değildir”, “Moloza dur de yaşamı savun”, “Gitmedik, buradayız, kazanacağız”, “Depremzedeye değil şirketlere barikat” dövizleri taşındı. Yürüyüş, deprem sonrası kurulan “koordinatör valilik” önünde sona ererken burada yapılmak istenen açıklamaya polis müdahale etti. Kitleyi ablukaya alan polis, kalkanlarla çok sayıda kişi darp ederken, yurttaşlar “Depremzedeye değil, şirketlere barikat” sloganı attı.

“Yeni felaketler yaşanmasına izin vermeyeceğiz”

Yurttaşların ısrarı sonrası geri adım yapılmasının ardından yapılan açıklamayı Nilgün Eskiocak okudu. Tüm çağrıların yok sayıldığını, nöbetlere yönelik saldırılarda yaşam savunucularının darp edilerek gözaltına alındığını hatırlatan Eskiocak, “Topraklarımızı terk etmedik. Buradayız ve yeni felaketler yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi ve şu talepleri sıraladı:

  • Bizi yok sayarak, kentlerimizin ve bizim kaderimizi birkaç inşaat şirketinin eline veremezsiniz.
  • Kentlerimizi de kendimizi de yönetme irademizi elimizden alamazsınız.
  • Kentlerimizin yeniden inşasında; söz, yetki ve karar hakkımızı elimizden alamazsınız.
  • 126. Kararname ile uygulaması durdurulan yasa ve yönetmeliklere uyulmalıdır.
  • Kentlerimizin inşasında halkın katılımını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Mevcut haliyle, bilimsel yöntemler ve yasal düzenlemelere uyulmadan sürdürülen moloz kaldırma ve yığma faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.
  • Yaşamımızı ve bir bütün olarak yaşam alanlarımızı zehirleyen moloz taşıma ve yığma faaliyetleri çevre, halk sağlığı ve afet yönetmeliklerine göre yapılmalıdır.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu