SAMİB toplantısına yoğun ilgi
Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB) üye bilgilendirme toplantısı Premier Inn Sakarya Hotel’de yapıldı
SAMİB ve DOMİOSB (Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas OSB) Yönetim Kurulları Başkanı Turgay Çelik ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kahvaltılı üye bilgilendirme toplantısına; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Akgün Altuğ, SAMİB Kurucu Başkanı ve SAMATO Kariyer Merkezi Başkanı Metin Kar, geçmiş dönem SAMİB Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Günay Güneş, SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, Dijitalpark Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Torkul, Sakarya Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş, İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) Uzmanı SAMATO Eğitim Komisyonu Üyesi Erkal Etçioğlu, SAMİB genel sekreteri Ali Uğur Musaak, DOMİOSB Bölge Müdürü Dr. Ersan Şentürk ve SAMİB üyesi sanayiciler katıldı. Genel Sekreter Ali Uğur Musaak’ın SAMİB faaliyetleri ve projeleri ile ilgili bilgilendirme sunumundan sonra toplantının açılış konuşmasını yapan SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Çelik; pandemi nedeniyle uzun süredir üye bilgilendirme toplantısı yapamadıklarını ancak bu sürede genel kurul sonunda oluşan yeni yönetimin çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bir taraftan SAMATO Kariyer Merkezi’nde eğitimlerin devam ederken diğer taraftan da DOMİOSB altyapı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ifade eden Çelik, OSB alanında oluşturacakları Ar-Ge merkezlerinin haricinde 100 dönüm alanda kurmayı planladıkları eğitim merkezinde de firmalara nitelikli insan kaynakları yetiştireceklerini söyledi.
“SAMİB kurulurken bir hedefimiz vardı”
Çelik, şu bilgileri verdi: “Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı çalışmaları 2 etap olarak çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Birinci etap ile ikinci etap arasındaki ormanlık alanda eğitim birimleri olacak. Birinci etapta devam eden altyapı çalışmalarını 2022’nin ilk yarısına kadar tamamlayıp, firmaların yatırım yapabileceği seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Özellikle İstanbul’dan yoğun bir talebin olduğu DOMİOSB lokasyon olarak da yatırımcılarımız için çok avantajlı konumda.” SAMİB bünyesinde kurulan SAMATO Kariyer Merkezi’nin ilk mezunlarını verdiğini de aktaran Çelik şöyle devam etti: “SAMİB kurulurken bir hedefimiz vardı. Makine sektörünü bir araya getirerek kümelenmeyi sağlayıp Organize Sanayi Bölgesi kurmaktı. Bu hedefinizi gerçekleştirdik. Şimdi burada istihdam edilecek fabrikaların ihtiyaç duyduğu nitelikli personelleri de yine OSB alanı içinde kuracağımız eğitim merkezinde yetiştireceğiz”
“Projelerimizi uzun vadede planlıyoruz”
SAMİB Kurucu Başkanı ve SAMATO Kariyer Merkezi Başkanı Metin Kar ise üye bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, SAMİB’in kurulduğu günden buyana aynı heyecan ve kararlılıkla çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “SAMATO olarak yaptığımız projeleri ileriye dönük ve uzun vadede planlıyoruz. Kaynarca ilçemizdeki DOMİOSB’de 100 bin metrekare alanda eğitim kampüsü kurmayı planlıyoruz. Bu alanı ihtiyaç olması halinde daha da büyütebileceğiz. Bu süreçte Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden hocalarımıza katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum. Üniversitelerimizle işbirliğimiz sayesinde firmalarımızın talep ettiği daha kapsamlı ve donanımlı yetişmiş insan kaynaklarını karşılamayı planlıyoruz” diye konuştu.
“SAMATO önemli bir misyon üstlenmiş durumda”
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Torkul ise SAMATO’da yapılan çalışmaları önemsediğini belirterek, “Bugüne kadar SAMİB-Üniversite işbirliğinde çok sayıda ve verimli projeler tamamlandı ve hayata geçti. SAMATO bünyesinde yürüttüğü eğitim çalışmaları ile sanayiye nitelikli insan kaynakları yetiştiren önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Ayrıca DOMİOSB’nin de dünya çapında bir Organize Sanayi Bölgesi olacağını düşünüyorum” dedi.
“Sanayicilerimizle birlikte çalışmak bizlerde de güç katacaktır”
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise; “Şu anda 26 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 15 bini ön lisans, yani meslek yüksekokullarında. Özellikle nitelikli ara eleman veya teknik personel olarak adlandırdığımız kimselerin yetiştirildiği bölümler SUBÜ de yer alıyor. Bizim ana hedefimiz nitelikli insan ihtiyacına cevap verebilecek bir üniversite olmak. SUBÜ olarak hem Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve SAMİB ile hem de diğer sivil toplum ve kamu kuruluşları ile işbirliğimiz sürekli olarak devam ediyor. Üniversite olarak sanayicilerimizle birlikte çalışmak her zaman bizlerde de güç katacaktır. Birlikte iş yaptığımız ve çalıştığımız zaman çok şeyi başarabileceğimize inanıyorum” dedi.
“Sakarya üreten bir şehir”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası başkanı A. Akgün Altuğ ise, Sakarya’nın üreten bir şehir olduğunu belirterek, gelecek planlarından birinin de şehir yüzölçümünün yüzde 3’ü kadar bir alanı sanayileştirmek olduğunu söyledi. Altuğ şu ifadeleri kullandı: “Yani Organize Sanayi Bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve diğer alanlardaki fabrikaların toplam alanı şehrin yüzölçümünün yüzde 3’ü kadar olsun istiyoruz. Halen bu rakam Sakarya için binde 9 civarında. Yüzde 1 bile değil. Halen ilimizin muhtelif yerlerinde 7 Organize Sanayi Bölgesi var. Yüzde 3’e ulaşabilmemiz için tarım alanları dışında yeni OSB’ler kurmak için çalışıyoruz. Ancak sanayinin en büyük ihtiyaçlarından biri de nitelikli personel. Bununla ilgili bizim de oda olarak çalışmalarımız var. Özellikle SAMİB’in bu konuda üstleneceği rol model bizim diğer OSB’lerimiz için de bir ışık olacaktır. Her kümeleşmenin de SAMİB’de olduğu gibi çalışmalar yapmasını arzuluyoruz”
“Daha fazla işbirliğine hazırız”
Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş de yüzde 100 doluluk oranı ile çalışan Sakarya Teknokent’te çalışan 770 personelin 650’sinin mühendis olduğunu belirterek, “Bu sayı ile Sakarya’da en fazla mühendis istihdam eden bir konumdayız. Sanayi ile daha fazla işbirliği yapmaya hazırız” diye konuştu.
“2022’nin Ekim ayına kadar parselleri teslim etmeye çalışıyoruz”
DOMİOSB Bölge Müdürü Dr. Ersan Şentürk ise üye bilgilendirme toplantısında yaptığı görsel sunumda OSB sahasında altyapı çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini ve 2022’nin Ekim ayına kadar birinci etaptaki bütün parselleri altyapısı tamamlanmış bir şekilde yatırımcılara teslim edilecek konuma getirmeye çalıştıklarını söyledi. Konuşmaların ardından ve üye bilgilendirme toplantısının sonunda SAMİB Kurucu Başkanı ve SAMATO Kariyer Merkezi Başkanı Metin Kar ile geçmiş dönem SAMİB Başkanı Günay Güneş ve yönetim kurulu üyelerine SAMİB ve makine sektörüne vermiş oldukları hizmet ve katkılarından dolayı SAMİB Başkanı Turgay Çelik tarafından plaket takdim edildi.