Şanlı’dan haklı tepki
TES Şube Başkanı Şanlı, pandemi sürecinde koordinatörlük ücretini alamayan teknik öğretmenlerin bu süreçte en mağdur konumda olduklarını söyledi
Türk Eğitim Sen 1 No.lu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, Mart ayından bu yana süren uzaktan eğitimin en çok teknik öğretmenleri mağdur ettiğini açıkladı. Şanlı, öğretmenlerin hakkını alana kadar mücadele edeceklerini de ifade etti. Yazılı bir açıklama yapan Şanlı, “Geçtiğimiz mart ayından beri Covid-19 illeti nedeniyle zor günler yaşıyoruz. Hazırlıksız yakalandığımız bu illet nedeni ile düzenimiz bozuldu. Çocuklarımız okullarına gidemez, esnaf işyerlerini açamaz, millet sokağa çıkamaz, kimse arkadaş ve aile toplantılarını yapamaz oldu. Endişe ve korku içerisindeyiz. Hala da korkmaya devam ediyoruz. Basit bir maske, bir şişe kolonya, biraz dezenfektan korkularımıza siper, sağlığımız için can simidi iken adeta karaborsaya düşmüş kadar yetersiz ve pahalıydı” dedi.
“MESLEK LİSELERİ BOŞ DURMADI”
Kahraman sağlık çalışanlarımızdan sonra meslek liselerinin büyük çaba harcadığını ifade eden Şanlı, “İnsanların sokağa çıkmaya korktuğu zamanlarda okullarına gidip maske, kolonya, dezenfektan, siperlik, tulum vs. ürettiler. Emniyet, jandarma, sağlık ve pek çok kamu hizmeti sağlayan teşkilat, meslek liselerinin ürettiği bu ürünler sayesinde daha güvenli bir şekilde çalışma imkanı buldu. Cumhurbaşkanından, bakanına, valisinden, kaymakamına, ulusal medyasından, sosyal medyasına hepimiz alkış tutup haklı olarak bu kara günlerin kahramanı ilan ettik onları. Çok şükür, geçen süre zarfında bu ürünleri daha çok üretebilir hale geldik” diye konuştu.
“HER YERDE ESERLERİ VAR”
Meslek liselerindeki teknik öğretmenlerinin bugünler için hazır olduklarını belirten Şanlı, “Staj gören öğrenciler, kontrol maksadıyla gittikleri işletmelerle iyi ilişkiler kurmuşlar, ortak projelere imza atmışlardı. Boş saatlerinde, şeflik (Planlama, bakım-onarım: PBO) saatlerinde atölye ve laboratuarlarında araştırmalar, deneyler, AR-GE çalışmaları yaptılar. Yöneticilerini ve işletmeleri, okul-işletme iş birliğinin en güzel örneklerini hayata geçirmek için ikna edecek çalışmalar yaptılar. Kendilerini ve okullarını geliştirdiler. Öyle ki bugün hangi meslek lisesine giderseniz gidin, bu vatansever öğretmenlerin kimisi milyonlarca liralık değeri bulan eserlerini oralarda görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
“KOORDİNATÖR ÜCRETİ ALAMIYORALAR”
Pandemi sürecinin makine başındaki kahramanları teknik öğretmenlerin mağdur olduklarını söyleyen Şanlı, “Bu öğretmenler, öğrencilerin büyük bir kısmı işletmelerde beceri eğitimine (İBE) gidemediği için, koordinatörlük ücretini alamıyor. Bu yetmiyormuş gibi alan ve ATL/LAB şefleri, okulda eğitim olmadığı için PBO (Planlama-bakım-onarım) ücretlerini de alamıyor. Bir yandan Mesleki Açık Öğretim Lisesi (MAÖL) uzaktan eğitim yoluyla devam etmesi vesilesiyle okul yöneticilerinin tüm sorumluluklarının devam etmesine rağmen öte yandan tam gün tam yıl uygulamasından kaynaklanan 5 saatlik ücretlerin alınamaması nasıl bir çelişkidir böyle!” eleştirisinde bulundu.
“HAKKIMIZ OLMAYANIN PEŞİNDE DEĞİLİZ”
Şanlı, “Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 No.lu Şube olarak böylesi sıkıntılı bir süreçte, daha çok ek dersin ya da hakkımız olmayan bir ücretin peşinde değiliz elbette. Hak sahiplerinin hakkını koruma adına, adaletsizliği düzeltme adına gereğini yapıyoruz ve bundan sonra da yapacağız. Bir yandan Genel Merkezimiz Bakanlık yetkilileriyle öte yandan yerelde bizler de yetkili makamlarla her türlü görüşmeyi yapmaya devam edeceğiz. Bu öğretmenler yine mi para peşinde gibi çirkin ve ahlaksız ifadelerin muhatapları iyice duysunlar ve bir daha unutmamak üzere iyice anlasınlar ki hiçbir öğretmen para için bu mesleği icra etmediği gibi Türk Eğitim Sen de hiçbir öğretmenin emeğinin karşılığını alması noktasında mağduriyet yaşamasına müsaade etmeyecektir” dedi.