Güncel

“Spor federasyonları aile şirketi olmuş”

Öğrenci Veli Derneği Kocaeli Şube Başkan Yardımcısı Beyhan Korkmaz spor federasyonlarında yaşananlara ilişkin açıklama yaptı

Korkmaz yaptığı yazılı açıklama şunlara değindi: “Öğrenci Veli Derneği olarak Türkiye’de federasyonların, içler acısı durumu, başı boşluk ve denetimsizlikler, belirli kesimlerin tekeline girme ve işgal edilme durumuna geldiğini üzülerek öğreniyoruz. Maalesef görünen o ki Spor Federasyonları , Aile şirketi halini almış ve kendi sporcularını yetiştirmek, kendi çocuk ve adamlarına ,menfaat sağlamak amaçlı, tesis kullanımı dahil, diğer sporcu ve ailelere ayrımcılık ve türlü mobbing çeşitleri ile spordan uzaklaştırma haline dönüşmeye başlamış. Buz Federasyon Yönetim üyesinin, federasyonda, Başkent Kupası almış ve Türkiye Şampiyonu olmuş bir sporcunun Velisi ile Engelsiz Gençlik ve Spor Kulübünün engelli olan Başkanını, sporcunun haklarını ararken darp edilmesi olayını üzülerek öğrendik bu durum spordaki şiddetin geldiği son nokta ile açıklayabiliriz. Aileler ve Sporcuların psikolojik ve fiziksel açıdan yıpratılması, ailelerin kendilerini sporcu yetiştirme mücadelesi haline dönüşmüş.

Çocukların antrenörsüz , yarışacağı alanlarda teknik bir destek almadan kendi kendilerini yetiştirmeye çalıştıkları yönunde. Yarışmalara federasyon desteği almadan kendi kendilerine giren , negatif ayrımcılık yapıldığını gözlemlemek üzüntü verici. Sporcular ve Aileler gelişi güzel dilekçeler, bürokratik uğraştırmalarla, zorluklar yaşamaktan şikayetçi! Sporu kolaylaştırmalı , sporculara zaman kaybı ve hak mağduriyetleri ile karşı karsıya bırakmamalıdır. Ögrenci Veli Derneği olarak; Gazi Mustafa Kemalin “Ben Sporcunun zeki çevik ve ahlaklı olanını severim ‘ sözünü hatırlatmak ve gereklerinin yapılmasını talep ediyoruz. Köhneleşen Spor Federasyonlarının yapısının düzenlenmesi ve bir an önce, yönetmelik ve tuzukler gözden geçirilerek , denetime açılması, sporcu hukukunun geliştirilmesi , yetenekli çocukların spor yapmasının kolaylaştırılması gerekmektedir. Spor Bakanlığının ,Spor Kulüp ve tesislerinin kullanım durumunun belirli günlerde, halka ücretsiz ve koşulsuz şekilde açılmasını , yeter sayıda Antrenör ataması yapılarak, çocuklarımıza destek vermesini , yetenekli milli sporcu ve adaylarının özel saatlerle desteklenmesi makul taleplerdir.

Spor yapmak sadece zengin ailelerin çocuklarının değil, her çocuğun hakkıdır. Velilerin yaşadığı ayrımcılık ve engellemeler, sporculara uygulanan duygusal şiddet, veli ve sistem dışına itilen bazı antrenörlere uygulanan mesnetsiz disiplin cezaları ile tehdite varan uygulamalar sporun önündeki engellerdir. Kamuya ait binaların, şahıs malı gibi kullanılması engellenmelidir. Kimi kime şikayet edeceğini bilemeyen Velilerimiz zor durumdadır. “Her gittiğiniz kapı benim bana bir şey olmaz nasıl olsa kendi savunmamı kendim veriyorum” diyen İlçe Spor yöneticisi bu süreçleri yönetememekte , hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine aykırı, haksızlıklara sebebiyet verip, çözümsüzlüğe ortak olmaktadır. İlgili makam artık şapkayı önüne almalı ve çözüm üretmelidir. Sporun ve Sporcunun ruhuna aykırı ahlak dışı davranışlar Spor kültürüne zarar verme aşamasına gelmemelidir . Sporcu Velileri, Sporda mobing, ayrımcılık ve engellemelerin artık son bulmasını, sporcular ve kendilerinin psikolojik ve fiziksel olarak yıpratan bu tarz uygulamaların kalkmasını eğitimde ve sporda eşitsizlik sorunlarının çözülmesini , ve antrenörsüz olduğu günlerde de olsa buzda sporcularinin çalışmasını talep etmektedir.

Kamuoyunun vicdanını sızlatan, ulusal ve uluslararası başarılar alan yetenekli gençlerimiz yerine, Spor ve Sporculardan çok kendi çocuklarının geleceklerini Milli Sporculuk üzerinden belki de Kpss siz kamuda işe alım ve okullardaki bursluluk haklarını sadece belirli bir zümreye taraf ve tahsis edilme çalışmaları akla gelmekle beraber sporun bu şekilde kuşatılmışlık halini alması son derece ürkütücü ve tüm Türkiye’de araştırılması gereken bir konu halini almıştır. Sporcularımızın Hukuksal , Kamusal anlamdaki mücadelelerini, son olarak STK temsilcileri ile çözme çabaları, bu çözümsüzlüge, siyasetin bulaştığı kanaati oluşturmuştur. Ayrıca federasyonların bütçeleri ile gezelim görelim ekipleri düşünüldüğünde, federasyonların yetkililerinin Sporcudan ve Kulüplerden alınan harcırah ve paraları nereye gidiyor sorusunu da beraberinde getirmektedir. Federasyon Tüzüklerinin esnek şekilde kişiye özel esnetilerek yetenek taramaları, kişiye özel disiplin cezaları verilme cabaları özellikle Buz Pateni Federasyonunu ciddi anlamda zan altında bırakmaktadır. Bir Spor Kulübü açma maliyeti faiş rakamlardan başlamamalı ve Kulüplere kolaylık sağlanmalıdır. Gençlik ve Spor Bakanlığını, Spor müdürlüğü ve Kocaeli’nin en üst makamı olan Valilik makamının bu sorunlarin çözümüne yönelik ciddi adımlar atmasını talep ediyoruz”

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu