Güncel

‘Tefeciler halka hesap verecek!’

TKP bu kez Anadolu Efes Fabrikası'nın kapısına dayandı

Türkiye’de emekçiler, emekliler her geçen gün yoksullaşırken ÅŸirketler kârlarını katlamaya devam ediyor. Türkiye Komünist Partisi, emekçilerin sorunlarının kaynağına iÅŸaret ederek gerçek çözümün büyük tekellerin mal varlıkları ve kârlarına el koymak olduÄŸunu vurgulayan bir kampanya baÅŸlatmıştı. Son olarak, AKP’li CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan “Sermaye düşmanlığı, yatırım karşıtlığı yapanlara asla fırsat vermeyiz!” sözleriyle emekçi halka düşmanlıklarını bir kez daha ilan etti.

Türkiye Komünist Partisi, Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarına ait ÅŸirketler topluluklarından Yıldız, Rönesans, Koç, Zorlu ve Sabancı holdinglerinin ardından, halka gitmesi gereken kaynağın kimlerin cebinde durduÄŸunu göstermeye devam ederek bu kez de Anadolu Holdingi hedef aldı.

Anadolu Holding, iki yıl önce, kendisine baÄŸlı market zinciri Migros’un Ä°stanbul Esenyurt’ta bulunan Avrupa dağıtım merkezi deposunda işçilerin iÅŸyerinde ücret artışı, prim, işçi saÄŸlığı, iÅŸ güvenliÄŸi ve diÄŸer sorunların çözülmesi talebine ÅŸirketin 257 işçiyi iÅŸten atarak karşılık vermesi sonrası baÅŸlayan ve işçilerin zaferiyle sonuçlanan direniÅŸle gündeme gelmiÅŸti. GeçtiÄŸimiz günlerde Anadolu Holding’in kârlarıyla halk adına neler yapılabileceÄŸini sıralayan sosyal medya paylaşımlarının ardından TKP, Ä°zmir Bornova’da bulunan Anadolu Efes Fabrikası’nın kapısına dayandı.

Sloganlarla Anadolu Efes Fabrikası önünde toplanıldıktan sonra eylem, basın açıklamasıyla devam etti. TKP Ä°zmir Ä°l Örgütü adına ilk sözü alan Melis Özyol Ãœnlü, Migros, Anadolu Efes, Anadolu Isuzu, Coca Cola gibi ülkenin büyük ÅŸirketlerini elinde bulunduran ve Ä°SO 500’de 4 ÅŸirketi yer alan Anadolu Holding’in 2023 yılı net kârının 49,3 milyar TL olduÄŸunu ifade ettiÄŸi konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi:

Türkiye Komünist Partisi,

“Bir ailenin el koyduÄŸu bu rakam. YurttaÅŸların konut hakkı için kullanıldığında, 30 bin aile kendi evine sahip olabiliyor. Kütüphane, çalışma alanı, kültür ve sanat merkezlerini içinde barındıran 60 adet merkez bu kârla ülkeye kazandırılabiliyor. 60 bin yaÅŸlı ve engeli olan yurttaşın yararlanacağı 600 adet bakım merkezi kurulabiliyor. ÇeÅŸitli meslek gruplarından toplam 15 bin personel bir yıllık ücretleri ödenerek istihdam edilebiliyor. Bunlar devletleÅŸtirme sonucunda Anadolu Holding’in elinde tuttuÄŸu zenginliklerin topluma olacak katkısının boyutlarını gösteren birkaç örnek.

Anadolu Holding halkımıza, ülkemize, topluma feda olsun!”

Özyol Ãœnlü’nün ardından ikinci konuÅŸmayı ise Türkiye Komünist Partisi Ä°zmir Ä°l BaÅŸkanı SavaÅŸ Sarı yaptı. Türkiye’de uzun süredir ekonominin tartışıldığını belirten SavaÅŸ Sarı, emekçiler zorlu koÅŸullar altında yaÅŸam mücadelesi verirken bir avuç holdingin emekçilerin haklarını çalarak kasalarını doldurmaya devam ettiÄŸini belirtip, “Adlı adınca haramilik, tefecilik yapıyorlar” diye konuÅŸtu.

TKP Ä°zmir Ä°l BaÅŸkanı SavaÅŸ Sarı konuÅŸmasına şöyle devam etti: “Bugün bir sürü fabrika, bu holdinglere ait fabrikalar da bunlar arasında, harıl harıl işçi çıkarıyor. İşçi ücretlerini artırmadıkları yetmiyor, çeÅŸitli haklarda kesintilere gidiyorlar. ‘Ekonomi kötü, tasarruf ve özveri zamanı’ diyorlar. Bakıyorsunuz, bu ailelerin kârları, kasalarına dolan paralar büyüyor da büyüyor.

Anadolu Holding’in, Özilhan ailesinin Efes Fabrikası önündeyiz. Yıldız, Rönesans, Koç, Zorlu, Sabancı holdinglerinin önünde söylediÄŸimiz sözü, Özilhan ailesine de söyleyeceÄŸiz: Yeter, memleketin sırtından siz asalakları atacağız! İşçilerin kanını emmenize izin vermeyeceÄŸiz!

Tuncay Özilhan, Anadolu Holding’in yönetim kurulu baÅŸkanı. Aynı zamanda da TÃœSÄ°AD’ın onursal baÅŸkanı. Yani Türkiye’de halka, işçilere karşı gerçekleÅŸen en ağır saldırılardan birinin, 12 Eylül askeri darbesini yaptıran haramiler örgütünün onursal baÅŸkanı. Bugün yaÅŸadığımız karanlık ve sefaletin sorumlularının başında yer alan TÃœSÄ°AD’ın onursal baÅŸkanı.

Özilhan ailesi de, Anadolu Holding de işçi düşmanlıklarını saklamaya gerek duymuyor. Migros’ta sendikalaÅŸmaya çalışan, hakkını arayan işçileri polise dövdürürken en ufak bir tereddüt yaÅŸamıyorlar. Burada, Efes’te, daha bu yılın başında işçiler haklarını talep ettiklerinde vermediler. İşçiler greve çıktığında ise grevi kırmak, işçilerin grev hakkını boÅŸa düşürmek için lokavt ilan ettiler. İşçilerin kanını emiyor, onlara insanca yaÅŸama hakkı tanımıyorlar.

Bakmayın siz Tuncay Özilhan’ın TÃœSÄ°AD kürsüsünden konuÅŸurken özgürlüklerden, Türkiye’de ücretlerin düşüklüğünden falan dem vurmasına… İşçilerin örgütlenmesine de, hak aramasına da tahammül edemiyorlar. Halkın yoksulluÄŸa sürüklenmesine dönük her politika ve adımın altında imzaları bulunuyor.

“Halkın yoksulluÄŸundan söz ederken neyi kastediyorum?”

Bir ailenin açlık sınırının 20 bin lira olduğu ülkemizde, asgari ücretin 17 bin 500, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olmasını kastediyorum. Artık sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçların lüks hâline geldiği hayatımızı kastediyorum. Halkın yoksulluğundan söz ettiğimde emeği ile geçinen işçilerin, bizlerin, sırf ertesi gün aç kalmamak, çoluğumuzu çocuğumuzu yarın aç açıkta bırakmamak için bu yamyamlara feda ettiği ömrünü kastediyorum.

Artık yeter! Yok tasarrufmuÅŸ, yok vergi reformuymuÅŸ… AKP’si, CHP’si düzen siyasetçilerinin topunun bu holdingleri temsil etmekten, onların çıkarını savunmaktan baÅŸka derdi yok. Düzen siyasetçilerinin yoksulluÄŸa karşı çözüm diye söyledikleri o sözler ve vaatler, topu da gerçekten fasa fiso. Emekçilerin sömürüsüz, eÅŸit ve insanca yaÅŸam hakkı gerçek olacak. Böyle bir düzen mümkün ve bunu kuracağız. Bunu yapmak ise çok kolay. Bu holdinglerin kârlarına mal varlıklarına el koyacağız!

Tüm bu kaynakları halkın gereksinimleri için, emekçilerin gereksinimleri için kullanacağız. Düşünün, Anadolu Holding’in 2023 yılı net kârı 49.3 milyar lira. Sadece bununla 30 bin aile kendi evine sahip olabiliyor. Bu ülkede emekçilerin insanca yaÅŸayacağı bir düzeni mutlaka ve mutlaka kuracağız. Bu yamyamların, holdinglerin halka hesap vereceÄŸi günler yakın. Bizler, işçi sınıfı, sizden hesap soracak. Sözümüz söz.” Sarı’nın konuÅŸmasının ardından eylem sloganlarla son buldu.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu