“Temmuz zammı yüzde 93 eridi”
Sağlık çalışanlarına yapılan temmuz zammı gelir vergisi ile Kamu İşverenince geri alınması hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube yönetimi, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı
Basın açıklamasına; Türk Sağlık Sen Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi, Ömer Çeker, Gölcük Devlet Hastanesi İş Yeri Baş Temsilcisi Orhangazi Gençel, Temsilci Medine Beşiracı Yiğit ve Osman Kılıç ile sağlık çalışanları katıldı. Başkan Çeker yaptığı açıklamada; “Sağlık çalışanlarının sıfırlanan döner sermaye ödemeleri, düşük nöbet ücretleri, vergi dilimi, düşük zam gibi tüm etkenler birleştiğinde nasıl bir ekonomik çıkmaz içerisinde olduklarını görüyoruz. Her gün temel gıda maddelerinin fiyatları artmakta, sağlık çalışanlarının maaşlarının da alım gücü düşmektedir” dedi.
Çeker, “Bunun için de ek ödeme yerine tek ödeme verilsin o da maaşlara zam olsun diyerek uzun bir süredir sağlık çalışanlarının haklı ve insani taleplerini sendika olarak her platformda dile getiriyoruz. Kamu ve sağlık çalışanlarının ekonomik çıkmaz içerisine düşmesinin büyük sorumlusu yetkili fakat etkisiz Sarı Sendikadır. Malum Sen memurun içerisine düşmüş olduğu ekonomik çıkmazı yok sayarak, görmezden gelmekte,“memur enflasyona ezildi” diyerek beylik cümleler kurup açlık ve yoksulluk sınırlarını açıklamaktadır” diye konuştu.
Başkan Çeker açıklamasını şöyle sürdürdü: “Beş dönemdir toplu sözleşme masasında memuru enflasyona mahkum ve esir eden Malum Sen 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3’e imza atarak evet diyen sözde sendikanın bu pervasızlığına pes diyoruz. Masada memurun hakkını savunmayanlar önlerine ne konulursa imzalayanlar, bugün kamu çalışanları ile alay eder gibi basına vermiş oldukları demeçlerde, ‘Sağlık çalışanlarımız yetkililerden adaletli bir ücret politikası oluşturulmasını istiyor’ Demektedirler. Yine bir demeçlerinde ‘Bir sağlık çalışanının şuan döner sermayeden 10 yıllık kaybı 180 bin lira’ Olduğunu söylemek suretiyle toplu sözleşme masasını yok saymaktadır.
Sarı Sendika Kamu İşverenine karşı sağlık çalışanları için mücadeleyi göze alamamaktadırlar. Çalışma hayatındaki sorunların temeli olan Malum Sen. Öngörüsüz, geleceğe bakışı olmayan, Çalışanların penceresinden olayları değerlendirmemektedir. Bırakın zammın enflasyon karşısında erimesini, sağlık çalışanlarından alınan adaletsiz gelir vergisi ile Temmuz zammı sağlık çalışanlarından geri alınmıştır. Çalışanların maaşlarının enflasyon karşısında erimesi, gelir vergisi kesintilerinin yüksek olması, çalışanları canından bezdirmektedir. Çalışanların almış oldukları maaşlar enflasyona yetişebilmek için enflasyonun peşinden koşsa da yetişmesi mümkün olmamaktadır.
Örnekleyecek olursak meslek hayatında 31 yıllık hizmeti olan Dört yıllık yüksek okul (lisans)mezunu bir hemşire 15 Temmuz 2020 tarihinde yılın ikinci altı ayı için Enflasyon Farkı ile birlikte Hemşirenin maaşına Temmuz ayında 300 TL zam yapılmıştır. Hemşirenin maaşına yapılan zam gelir vergisi sayesinde mum gibi eriyerek 15 Kasım 2020 tarihinde 8 TL düşmüştür. Temmuz zammının 292 TL gelir vergisi ile geri alınmıştır.
Hemşireye Temmuz ayında verilen zam kasım ayına kadar gecen beş ay da gelir vergisi ile geri alınmak suretiyle, Temmuz zammı yüzde 93 erimiştir. Sağlık çalışanlarından kademeli olarak kesilen yüksek orandaki gelir vergisine çalışanlar mahkum edilmiştir. Böylesine ağır gelir vergisi sağlık çalışanlarını mutsuz etmektedir. Vergi sistemindeki adaletsizlik, gelir dağılımını olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında gelmektedir.
Özellikle çalışanların ödediği vergi miktarı, birçok iş adamını ve esnafı geride bırakmaktadır. Çalışanlardan kesilen ve kaynağından toplanan hazır vergi, devletin ana gelir kaynağı haline gelmiş durumdadır. Kamu İşvereni yıllardır, vergi toplamanın en kolay kaynak olarak çalışanlar üzerindeki vergi yükünü, giderek artırmakta bulmuştur. Sağlık çalışanlarının vergi mağduriyetinin giderilmesi için her yıl maaş zam artışlarında, vergi adaletsizliği hesaba katılarak belirlemelidir. Ya da ücretli çalışanlar için farklı bir gelir vergisi tarifesi belirlenmelidir.
Belli meslek guruplarına zaman zaman vergi muafiyeti uygulanmaktadır, Savaşta cephede Mehmetçik ile birlikte en ön mevzide, depremde vatandaşın baş ucunda, Salgın hastalıklarda hayatını riske atarak çocuğundan, eşinden ayrı hastanelerde sağlık kuruluşlarında vatandaşımıza en ön saflarda hizmet veren sağlık çalışanların üzerindeki vergi oranı azaltılmalıdır. Gerçek enflasyon üzerine refah payı konarak sağlık çalışanlarının ve memurların maaşları yeniden revize edilmeli, büyümeden kamu çalışanlarına mutlaka pay verilmelidir. Vergi dilimi nedeniyle sağlık çalışanlarının ekonomik kayıp yaşamasının önüne geçilmelidir. Türk Sağlık Sen olarak dün olduğu gibi bu günde ve gelecekte de Sağlık çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesi için her platformda mücadelemizi sürdüreceğiz. Haklı Dava Güçlü sendika; Türk Sağlık Sen”