Güncel

Ulaş, bir kez daha anılacak

Sosyalist ve politik aktivist Ulaş Bardakçı, ölümünün 50’nci yılında anılacak

Nevşehir, Hacıbektaş’ta 1947’de yılında doğan Rasih Ulaş Bardakçı, bugün bir kez daha anılacak. TİP, FKF, Devrimci Gençlik, THKP-C gibi örgütlerde faaliyet göstermiş, sosyalist ve politik aktivist Bardakçı, 2006 -2008 Yılları Arasında ATV tarafından yayınlanan ve başrolleri Beren Saat ile Cansel Elçin tarafından paylaşılan dönem dizisi Hatırla Sevgili’de Osman Akça tarafından canlandırılmıştı.

Kimdir Ulaş Bardakçı?

1947 yılında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra ODTÜ’ye girdi ve burada ana hedeflerini “Devrim” olarak belirleyen sol ideolojilerle tanıştı, sosyalizmi benimsedi ve FKF ile TİP içinde yer aldı. Dev-Genç’in oluşumunda etkin bir biçimde yer aldı. 6 Ocak 1969’da ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Komer’in arabasının yakılması eylemine katıldı. 1970 sonlarında Mahir Çayan’la birlikte THKP-C’nin kurulması çalışmalarında yer aldı. THKP-C’nin ilk silahlı eylemlerine katıldı. THKP-C’nin ilk eylemi sayılan 12 Şubat 1971’de Ankara’da Ziraat Bankası Küçükesat Şubesi’nin soyulmasına katıldı. 17 Mayıs 1971’de, yakalanan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın serbest bırakılmaları için İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom’un kaçırılması eyleminde Mahir Çayan ve Hüseyin Cevahir ile birlikte yer aldı. Talepleri yerine getirilmeyince İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom’u öldürdüler. Başlatılan Balyoz Harekatı sırasında yakalandı.

Dava sürerken 29 Kasım 1971 tarihinde Maltepe Cezaevi’nden, THKP-C’den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile THKO’dan Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak firar etti. Kaçtıktan sonra İstanbul’da faaliyetlerini sürdürdü. 19 Şubat 1972 günü saat 07.00 sularında Arnavutköy’de kaldığı evde kuşatıldı. Rasih Ulaş Bardakçı evin arka kapısından kaçmaya çalışırken Üvez Sokak’ta emniyet güçleriyle girdiği silahlı çatışmada öldürüldü. Yaşar Kemal 2010 yılında yayımladığı “Bugünlere Bahar İndi” adlı kitabında Ulaş adlı şiirini Ulaş Bardakçı için yazmıştır. Bu şiir kitabı Yaşar Kemal’in 1940 ile 1973 yıllarında yazdığı şiirlerden oluşur. Zülfü Livaneli,“Chants Révolutionnaires Turcs” adını taşıyan ilk albümünde bu şiirin bir bölümünü besteleyerek “Ulaş’a Ağıt” olarak bestelemiştir. Lakin albümde söz yazarı geleneksel olarak belirtilir. Bu türkü daha sonra Ali Asker tarafından seslendirilmiş ayrıca Grup Yorum’un 1997 yılında Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan “Marşlarımız” albümünde de yer almıştır Yazar Turhan Feyizoğlu mücadele arkadaşı olan Hüseyin Cevahir İle birlikte “İki Adalı” adlı kitapta onu da anlatmıştı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu