Güncel

Vali Yavuz, esnafın sıkıntılarını dinledi

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, KOTO üyesi cafe ve restoran işletmecileriyle bir araya geldi

Ufuk Bagan (Hür Kocaeli) İzmit- Geçtiğimiz günlerde kapılarını yeniden açan ancak Kocaeli haritasının turuncudan kırmızıya dönüşmesi sonrası yeniden kapatılmaları gündem gelen cafe ve restoran işletmecileri, yaşadıkları sıkıntıları ve sorunlarını Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’a aktardı.

“Vakaların bir kısmı İstanbul kaynaklı”

Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Toplantı Odası’nda gerçekleşen toplantıya Vali Yavuz’un yanı sıra İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, KOTO Başkanı Necmi Bulut, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan ile yaklaşık 120 civarında işletmeci katıldı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan fabrikaların çoğunda İstanbul’da yaşayanları çalıştığına dikkat çekerek, “Covid- 19 vakalarının bir kısmı İstanbul kaynaklı” dedi.

Vali Yavuz, esnafın sıkıntılarını dinledi

“SAĞLIĞI SEKTEYE UĞRATMADAN TİCARETE DEVAM ETMELİYİZ”

Toplantıda ilk konuşmayı Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut yaptı. Pandemi sürecinde yiyecek sektöründeki esnafın zor günler geçirdiğini ifade eden Başkan Bulut, “Tam kapanmada, cafe ve restoran işletmeleri, en sıkıntılı günlerini geçirdi. Bugün restoran ve cafe sektöründeki temsilcilerin sorunlarını doğrudan Sayın valimize aktarmaları için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Kontrollü de olsa iple çektiğimiz günlere kavuştuk. Kontrollü normalleşmede istenilen seviyeye gelinmediği gözlemlenmekte. Hem sağlığı sekteye uğratmamalı hem de ticarete devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Vali Yavuz, esnafın sıkıntılarını dinledi

“KAPANMAMAK ÜZERE TOPLANDIK”

Covid- 19’dan yasaklarla değil kurallarla kurtulunacağını ifade eden Bulut, “Yetkilerin valiliklere devredilmesi ile valimiz ticaretten yana olacağını ifade etmişti. Yarınlarda da kapılarımızı açmamız için kurallara önce kendimiz uymalıyız, sonra komşularımıza uydurtmalıyız. Valimiz ile sürekli istişare halindeyiz. Fikirlerimize değer veriliyor. Bundan dolayı sayın valimize teşekkür ediyorum. Bugün burada kapanmamayı konuşmak üzere toplandık” dedi.

Vali Yavuz, esnafın sıkıntılarını dinledi

“O KADAR GÜÇLÜ OLMADIKLARI GÖRÜLDÜ”

Bulut’un ardından kürsüye gelen Kocaeli Valsii Yavuz, sektör temsilcilerine seslendi. Salgının insanların psikolojisini 2. Dünya savaşı kadar etkilediğini ifade eden Vali Yavuz, “Sorunlar her zaman olacak, önemli olan nasıl tepki verdiğimizdir. Süreç, güçlü zannettiğimiz devletlerin aslında o kadar da güçlü olmadığını gösterdi. Demek ki herhangi bir afet, risk ortaya çıkmadan gerçekteki gücümüzü görmemiz mümkün olmuyor. Türkiye Cumhuriyeti salgınla mücadelede örnek olmuştur. Bu şehirde bugün itibari ile bir milyon 100 bine yakın talep yerine getirilmiştir. Aklınıza gelebilecek her türlü talep gerçekleştirildi. Avrupa’da ise birçok yaşlı huzurevlerinde ölüme terk edildi” diye konuştu.

“VAKALARIN KAYNAKLARI NELER?”

Gönül isterdi ki hiçbir dükkan kapanmasın diyen Vali Yavuz, “Sizlerin sorunlarını yakından takip ettik. Belki çoğunuzun girmediği sokaklarda eşimle geziyoruz. 2020 yılı içerisinde hükümetimiz Kocaeli’mize 2 milyar 100 milyon lira nakit kaynak sağlamıştır. İhtiyaçlar sınırsız ama imkanlar sınırlı. Asıl soru ne yapacağımız. Biz sorunları biliyoruz. Bu ülkenin sorunlarını sokaktaki insandan üniversitedeki hocaya kadar herkes biliyor. Salgın var, Salgın bu günlerde yine artıyor. Evlerdeki hareketliliği çözemedik. Misafirlik devam ediyor. Bizim derdimiz insanlara ceza yazmak değil, salgını kontrol etmek. İzmit’teki vaka artışlarının ağırlıklı sebebi ev ziyaretlerinden kaynaklanıyor.  İlçe ilçe tespit ediyoruz. Gebze ve Darıca’daki vakalar ağırlıklı olarak İstanbul kaynaklı. Bazı ilçelerde, ev hanımlarındaki oran işçi kesimden daha fazla” ifadelerini kullandı.

“ARTIŞLARI CAFE VE RESTORANLARA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL”

Yapılması gerekenin maske takmak olduğunu belirten Vali Yavuz, “Bu şehirde 345 eve gittim. Binlerce insanı makamda kabul ettim. Ne korumalarımda ne sekreteryada bir pozitif durum yok. Maskeyi takmamız gerek. İzmit Yürüyüş Yolu’ndaki cafe ve restoranlarda kurallar hak getire. Açılmadan önce esnaf kurala uyacak dediler, açtık kural falan unutuldu. Sizin için de zor, sizi anlıyorum ama bunu sürdürmemiz lazım. Kocaeli’deki vaka artışlarını cafe ve restoranlara bağlamak da doğru değil. Her yeri açık tutarak vaka sayısını kontrolde tutabiliriz. Bununla yaşamayı öğrenmeliyiz. Her tarafı kapatarak olmaz. O zaman eczaneleri, hastaneleri, karakolları kapatalım. Onlarınki can değil mi?” diye sordu.

VALİ, KOCAELİ’DEN ORANLAR PAYLAŞTI

Konuşmasına Kocaeli’den oranlar paylaşarak devam eden Vali Yavuz, “Kocaeli’de hayatını kaybedenlerin yüzde 83.5’i 60 yaş üstü. 60 yaş üstü sırası gelen muhakkak aşı olmalı. Aşı yapmamada direnenler var. Kapı kapı gezmeye devam ediyoruz. Lütfen aşı karşıtlığı yapmayın. Ben birinci dozumu oldum, ikinci dozumu bekliyorum. Covid- 19’a en fazla yakalananlar 0-40 yaş aralığında, en fazla hayatını kaybeden 60 yaş üstü. Üretmeye devam edeceksiniz. Sizi dizayn etmelerine izin vermeyeceksiniz. Bu süreç sonrası; bundan küresel bir gelir etmeye çalıştıklarını hepimiz anlamalıyız. Bilim kurulunu dinlemeliyiz. Bir ülkede herkes her konuda uzman olamaz” dedi.

“HİZMET SEKTÖRÜNDE SORUNLAR OLDU”

Ticaretin önemine vurgu yapan Vali Yavuz, “Kocaeli ilinde 2020 yılında İŞKUR’a kayıtlı işçi sayımız yüzde 33 azalmıştır. Sanayide kullanılan elektrik miktarı yüzde 10 artmıştır. Sanayide çalışan kişi sayısı yüzde 10 artmıştır. Kocaeli yaptığı ticaret ile Türkiye dış ticaretinin yüzde 19’una sahiptir. Bunun sebebi alınan tedbirler, sanayicinin iradesi ve emekçi kardeşlerimizin alın teridir. Bu süreçte hizmet sektöründe sorun oldu. Yanınızdayız. Sizden tek istediğim kendi polisiniz olun.  Aradan bir yıl geçti, bazı sorunları çözmemiz gerekiyor” dedi.

VALİ, SOSYAL MEDYAYA TEPKİLİ

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Sosyal medya denen hastalıklı bir mecra çıktı. Kahvaltısını sosyal medyadan paylaşan her şeyi sosyal medyadan paylaşmamızı istiyor. Fakir fukarayı sosyal medyadan mı paylaşalım? Binin üzerinde aileye gittik, ama paylaşmıyoruz. Her etkinliği sosyal medyada şov amaçlı kullanmak zorunda değil. İstanbul çevresindeki ilçelerdeki vaka sayıları çok arttı. Esnaf bir milletin orta direğidir. Buradan çıktığınızda yeni bir anlayışla bakın. Ekonomik sıkıntılarınız olduğunu biliyorum. Kiminizin aracını sattığını biliyorum. Bu sorunu çözeceğiz. Aşılama konusunda özen gösterin” diye konuştu.

Vali Yavuz, esnafın sıkıntılarını dinledi

“CİRO KAYIP DESTEĞİ ALAMIYORUZ”

Vali Yavuz’un konuşması sonrası esnaf ile soru cevap kısmına geçildi. 17 yıldır cafe, restoran işletmecisi olan Mehmet Yıldırım, “En fazla fedakarlığı bizim sektörümüz yaptı. Yeri geldi otobüsleri, otelleri gördük üzüldük. Belli bir saat kısıtlaması ile açtık. Benim kendi adıma aldığım destek toplam 2 bin lira. Ciro kaybı desteği hesaplamasında 2019 ve 2020 yılına oranlara yüzde 50 azalmış olması gerekiyor. Ciro kayıp desteğini alamıyoruz çünkü o rakamlara ulaşılmaz. Biz senenin 365 günü 16 saat çalıştık. Bu durumda ayakta kalmamız çok zor. Vakalar tırmanmaya devam ediyor. Vakaların düşmesi için ekstra bir girişim olacak mı? Farklı tedbirler alınacak mı?” diye sordu.

“KAFELERDE AZ MÜŞTERİ YOK”

Soruyu yanıtlayan Vali Yavuz,“Yeme içme mekanlarında sıkı denetimin sebebi buralarda maskenin indirilmesinden kaynaklanıyor. Mesafe salgında etkili bir şeydir. İnsanlar yemek yerken maske takamayacağına göre bulaş riski artıyor. Baştan beri söylüyoruz, sizi günah keçisi olarak görmüyoruz. En başından beri söylüyorum; yayılma evlerde. Hayatı durdurarak sistem kuramıyorum. İnsanları anlamıyorum ;  neden bu kadar ev ziyareti yapılıyor? İnsanlar covid’e geçmiş olsuna gidiyor. Gündüz saatlerinde cafeler gayet de dolu. Cafelerde az bir müşteri yok” dedi.

Vali Yavuz, esnafın sıkıntılarını dinledi

“70 AİLE EKMEĞİNDEN OLDU”

Kartepe’de turistik otel işleten Zafer Batu ise, “Son aylarda öyle bir baskı yapıldık ki, otelimiz kapatılma evresine geldi. Geçtiğimiz aylarda bize bir belge geldi. ‘Otelinizde tutulan tutanaklardan dolayı ruhsatınız iptal edildi’ yazıyordu. Bizim ruhsatımız iptal edildi. 70 tane aile ekmek yiyordu” serzenişinde. Konuyu vali yardımcısına devreden Yavuz,  toplantı sonrası iletişime geçilmesini istedi.

“KAPANMA SAATLERİ ERTELENSİN”

Yağız Kebab’ın sahibi Cevdet Seyran, “Covid ile birlikte personel ile savaş veriyoruz. Kiracıyız;  mülk sahibi ile savaş veriyoruz, tedarikçi ile savaş veriyoruz. İnsanların yemek yemeye geleceği saatte kapatıyoruz. 21.00 olursa bizim için daha iyi olur. Ramazan’da da daha uygun olacak” dedi.

“ELİMİZİ AYAĞIMIZI BAĞLAMAYIN”

Mehmet Cezayir ise, “Biz geçen hafta açıldık. Açıldığımızda bir yoğunluk oldu. Vakaların artması ile beraber esnafta kapanma korkusu oldu. Bu sektörün kapanmaması öncelikli isteğimiz. İşletme kurallarına uyanla uymayanların ayırt edilmesi lazım” diye konuştu. Öneriye cevap veren Vali Yavuz, “Bu karşılıklı bir anlaşma. Yürüyüş Yolu’nda cafeler tıka basa dolu. Bu normal zamanda bile normal değil. Kapalı olması bizim tercihimiz değil. Sevmediğimiz bir şey. Sizden ricamız; elimizi ayağımızı bağlamayın” dedi.

 “GÖNÜLLÜ OLARAK KATILALIM”

Cafe işletmecisi Eray Bodur da, “Biz denetim ekipleri içerisinde gönüllü olarak yer almak istiyorduk. Okuduğu maddeyi kendine göre yorumlayan işletmecide denetimci de var. Geçtiğimiz hafta bize valilikten bir şablon geldi. Biz mekanları gezip oturma düzenini belirleyip bir şablon haline getirelim. Mekanın girişine asalım. Gelen denetim ekibi, düzen değişime uğradıysa cezai işlem o şekilde uygulansın” önerisinde bulundu.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu