Kuryeler kendi imkânları ve duyarlı vatandaşların katkısı ile toplanan su, ayran ve erzakları yangına karşı en önde mücadele eden itfaiye erlerine ve arama kurtarma ekiplerine ulaştırmak için gece boyunca ayaktaydı.
Geçtiğimiz hafta İzmir’in birçok noktasında başlayan orman yangınları yoğun mücadele sonucunda kontrol altına alındı. Her yangında olduğu gibi itfaiye erleri canla başla çalışırken bu sefer moto kuryeler de sahadaydı. Moto kuryelerin itfaiye erlerine ve bölgede yaşayan vatandaşlara su, ayran, kumanya götürmesi, bazı bölgelerde itfaiye hortumları ve kendi montları ile yangın söndürmeye katılma görüntüleri objektiflere yansıdı. Karşıyaka ve Menderes’te yüzlerce moto kuryenin harekete geçmesi bize 6 Şubat depremleri sonrası kuryelerin motosikletleri ile Antakya’ya, Kahramanmaraş’a, Adıyaman’a, Malatya’ya dayanışmaya[1] koşmasını hatırlattı.
İzmir orman yangınlarında kuryelerin motorlarını bir an düşünmeden yangın bölgelerine sürmesi vesilesiyle olağanüstü durumlarda ve kriz anlarında moto kuryelerin dayanışma ve mobilizasyon yeteneğini üzerine sesli düşünmenin iyi olacağını düşünüyoruz.
Pandemide moto kuryeler
COVID-19 salgınının hayatımızı esir aldığı, sokağa çıkma kısıtlamasının ve eve kapanmanın yaşandığı günlerde risk altında çalışmaya devam eden mesleklerden birisi de moto kuryelikti.
Moto kuryelerin geçmediği bir sokak, kapısını çalmadığı bir ev neredeyse yoktu. Şehirlerin rutin kalabalığında ve keşmekeşinde çoğu kişinin fark etmediği moto kuryeler pandemide hayat durunca herkes tarafından görülmeye başlandı. Toplumun birçok ihtiyacını karşılayan moto kuryeler pozitif vakaların arttığı dönemde de evlere, apartmanlara ilaç, hijyen ve gıda malzemeleri taşımayı sürdürdü.
Artan sipariş yükünü mesailere kalarak atlatmaya çalışan kuryeler, yalnız yaşayan 65 yaş üstü kişilere yardım kolilerinin ulaştırılması ve sokak hayvanlarının beslenmesi gibi konularda da çok gönüllü görev üstlendi. Öyle ki, birçok kişi moto kuryeleri “pandeminin gizli kahramanları” olarak anmaya başladı.
Depremde moto kuryeler
6 Şubat depremlerinde her yaştan ve madenci, itfaiyeci, doktor, kepçe/vinç operatörü gibi birçok meslek grubundan insan yardım ve dayanışma çalışmalarında bulunmuştu. 11 ili sarsan o “kaos günleri”nde WhatsApp gruplarından ve sosyal medya hesapları üzerinden örgütlenen yüzlerce moto kurye, depremzedelerle dayanışmak için bölgeye akın etmişti.
Arabaların giremediği sokaklara ve ulaşılamayan köylere motosikletleri ile ilaç, hijyen malzemesi, gıda ve su taşıyan moto kuryeler yeri geldiğinde sağlıkçıları ve madencileri de ihtiyaç duyulan bölgelere taşıdı. Sadece lojistik sorumluluklarla yetinmeyen kuryeler kimi bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarında da yer aldı.