Yaşam

Hayata +1 önde başla

Down Sendromu konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Kocaeli Üniversitesi Gazanfer Bilge Meslek Yüksek Okulu öğrencileri herkese örnek olacak bir proje hazırladı

KOÜ Gazanfer Bilge Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri Tülay Acur, Zehra Kınacı ve Seval Turhan’ın hazırladıkları “Hayata +1 önde başla, sen de uzat elini” sosyal sorumluluk projelerinin tanıtımı İzmit Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirildi. Proje tanıtımına KOÜ Gazanfer Bilge Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Hıfzi Fatih Yakut, KOÜ Öğretim Görevlisi Oğuz Yavuzyılmaz, üniversite öğrencileri, Down Sendromlu çocuklar ve aileleri, Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Ümmü Kumru Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri katıldı. Konuyla ilgili seminer yapılarak Down Sendromuna dikkat çekilen etkinlikte Down Sendromlu çocukların yaptığı resim sergisi de düzenlendi.

“DOSTLUKLARIN BAŞLANGICI OLSUN”

Etkinlik kapsamında düzenlenen seminerde konuşan projeyi hazırlayan öğrencilerden Tülay Acur, “Projedeki amacımız birlikte hareket etmek, farkındalık oluşturmaktır. Projemizin uzun yıllar devam edecek dostlukların başlangıcı olmasını diliyorum. Proje kapsamında Down Sendromu bireylerle birlikte yaptığımız resim, el işi tarzı çalışmalarla onların güçlerini, sevgilerini, kabiliyetlerini görmeyi ve sizlere göstermeyi amaçladık. Bizlere desteklerini esirgemeyen İzmit Belediyesi’ne, Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne, Özel Ümmü Kumru Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkez’ine, İzmit Down Kafe’ye, Gölcük Down Kafeye ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

Hayata +1 önde başla

Down Sendromlu  çocukların  da kendilerine özgü bir gelişimleri yetenekleri, kişilikleri, düşünceleri, sosyal yaşantıları vardır. Yaşamları boyunca edinecekleri davranışlar, huylar vardır. Bunların şekillenmesi her çocukta olduğu gibi Down Sendromlu çocuklarda da aileyle, eğitimle, sosyal çevreyle yakından ilişkilidir.  Down Sendromlu çocukların bazı becerileri edinebilmesi için desteğe ve sevgiye daha çok ihtiyaçları vardır. Bu destek ve sevgiyle geçte olsa yürüyebilir, konuşabilir, okula gidebilir, okuyup yazabilir, meslek edinebilirler” dedi.

“ÖN YARGILAR YIKILSIN”

Öğrencilerden Zehra Kınacı da, “Down Sendromu, nedeni tam olarak bilinmeyen ancak kromozal anormallikten kaynaklanan bir kalıtımsal bozukluktur. İnsan vücudu 46 kromozomdan oluşmaktadır. Bu kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Hücre bölünmesinde meydana gelen bir hata sonucunda vücut fazladan bir kromozom üretebilmektedir. Kromozal anormallik sonucunda 47 kromozom ile dünyaya gelen bir bebek Down Sendromu özelliklerini taşımaktadır. Halka İlişkiler kampanyası dersinden aldığımız ortak proje ödevimiz olan ‘Hayata +1  önde başla’ proje kapsamında seçtiğimiz  ‘Down Sendromlu çocuklarla farkındalık yaratmak’ konulu çalışmamız, ‘Sen de Uzat Elini’ sloganı ile toplumu bilinçlendirip insanların ön yargılarını yıkmak istiyoruz” diye konuştu.

“İLK ÖĞRETMEN AİLE BİREYLERİ”

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Seval Turhan ise, “Erken müdahale, eğitim programlarının Down Sendromlu bireyler üzerindeki olumlu katkıları artık herkes tarafından kabul edilmiştir. Aile bireyleri bebeğin ilk öğretmenleridir. Bu sebeple Down Sendromlu bebeğin ilk günlerinden itibaren farklı uzmanlardan oluşan bir ekip (fizyoterapist, özel eğitim öğretmeni/uzmanı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, dil ve konuşma terapisti vb. gibi) tarafından değerlendirilmesi ve müdahalelerin planlanması gerekir. Sunulacak erken müdahale hizmetlerinin aile merkezli, eve ve kuruma, kaynaştırmaya dayalı olması önemlidir” dedi.

 

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu