Güncel

Yeşilayfest Sakarya’da gençlerle buluştu

YeşilayFest, 2-3 Mart’ta Yeşilay Sakarya Gençlik Merkezi’nde gerçekleşti

Yeşilayfest Sakarya’da gençlerle buluştu

Yeşilay haftası dolayısıyla bağımlılıkları önlemek ve toplumun gelişimine spor ve sanatla destek olmak amacıyla Yeşilay tarafından düzenlenen YeşilayFest ile bağımlılıklarla mücadele konusundaki farkındalığı arttırdı. Katılımcıların hem keyifli zaman geçirmelerini hem de bağımlılıklar konusunda bilinç kazanmalarını sağlayan festival, 2-3 Mart 2024 tarihlerinde, Yeşilay Sakarya Gençlik Merkezi’nde gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteği, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Genç Yeşilay Kulübü ve Yeşilay Sakarya Şubesi ortaklığı ile düzenlenen YeşilayFest, 2-3 Mart 2024 tarihlerinde Yeşilay Sakarya Gençlik Merkezi’nde gerçekleşti. Festivale; Sakarya Valisini temsilen Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Yeşilay Genel Müdürü M. Nurullah Atalan, Sakarya Üniversitesi Rektörü Hamza Al, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Türkay, Denetimli Serbestlik İl Müdürü Murat Zekeriya Demirbacak, Aile ve Sosyal hizmetler İl müdür vekili Ahmet Hamarat, daire amirleri ve Yeşilay Sakarya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Yusuf Genç de katıldı.

Yeşilayfest Sakarya’da gençlerle buluştu

Programın açılış konuşmasında Sakarya Şube Başkanı Prof. Dr. Yusuf Genç “Yeşilay Genel merkezi adına Yeşilayfest’in Sakarya’da olmasının ilimiz için bir fırsat olduğuna, yapılacak etkinlikler çerçevesinde bağımlılıktan korunmaya yönelik bilinç oluşacağına, gençlerin yapacakları aktiviteler kapsamında Yeşilay’a sahip çıkacaklarını ve bağımlılıkla mücadele etkinliklerinde aktif rol almalarının itici gücü olacağına vurgu yapmıştır. Genç, “bağımlılıkla mücadele etmenin toplumun tüm katmanlarının görevi olduğunu, bağımlılığın birçok sosyal sorunun başlangıcı ve birçok sosyal sorunun da sonucu olduğuna işaret ederek Sakarya’ya yapılacak olan tüm bağımlılık çalışmalarına katkı vereceklerini söyledi. Programda söz alan Yeşilay Genel Müdürü M. Nurullah Atalan Yeşilayfestin faaliyetleri hakkında açıklayıcı bilgiler vererek bu etkinliklerin farkındalık oluşturma hakkındaki katkılarına değindi. Yeşilayın tüm ülke satında tanınırlığı ve prestijine de değinen Atalan “Yeşilay bağımlılıkla mücadelede öncü bir kuruluştur. bağımlılıkla mücadelede herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Gençlerin madde kullanma yaşları çok aşağılara düşmüştür. Bu konuda ailelere ve eğitimcilere çok görevler düşmektedir” dedi.  Sakarya Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey de bağımlılığın önlenmesinde, toplumsal bilinç oluşturulmasında, mücadele sürecine gençlerin katılmasında ve duyarlılığın oluşmasına bu tür programların önemine işaret etti.

Yeşilayfest Sakarya’da gençlerle buluştu

Yeşilayfest ile “Şişenin Dibi Sergisi”, “Alkol Farkındalık Gözlüğü”, oyunlar, konserler, film gösterimleri, drama atölyeleri, sportif faaliyetler, çalıştay gibi zengin bir içerik sunan festival, ülkemizde toplumu tehdit eden, gençleri olumsuz etkileyen en büyük sorunların başında gelen bağımlılığın önlenebilmesine katkılar sundu. İki gün boyunca devam eden festival kapsamında “Yeşilay’ın Gönüllü Çalışmalarında, Kültür ve Sanat Faaliyetleri Çalıştayı” da gerçekleşti. Gönüllü çalışmaların bir parçası olarak kültür ve sanat etkinlikleri organize etme, düzenleme ve yürütme konularında gönüllülerin becerilerini geliştirmeyi amaçlayan çalıştay programında Temel Bağımlılık Eğitimi gibi eğitimlere, atölye ve resim çalışmalarına yer verildi. Çalıştayda gerçekleşecek Yeşilay Farkındalık Etkinliğinde gençler, beyaz çarşaflar üzerine boya kalemleri ile bağımlılıklar hakkında şekiller çizerek afişler hazırladı ve sanat yoluyla farkındalık oluşturdu.

“Şişenin Dibi Sergisi” de YeşilayFest’te

Yeşilayfest,  “Şişenin Dibi Sergisi”ne de ev sahipliği yaptı. Alkolün hayatımızda yarattığı tahribatlara dikkat çekmek ve toplum vicdanını sarsacak etkilerini göstermek üzere festival alanında düzenlenen sergide, ziyaretçiler yarısı duvara gömülü alkol şişelerinin ağız kısmından şişenin içine bakarak alkolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini sanatsal bir bakış açısı ile gördüler.

 

Alkol Farkındalık Gözlüğü

Festivalde “Alkol Farkındalık Gözlüğü” ile alkol tüketimi hakkında farkındalık yaratıldı. Katılımcıların alkolün zararlarını simülasyon ile gördükleri “Alkol Farkındalık Gözlüğü”, etkili bir iz bıraktı ve festival süresince deneyimlendi.

YeşilayFest’te gençler kutu oyunları ile eğlenirken farkındalık kazandı. Bunun yanı sıra gençler,  drama atölyeleri ile rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro teknikleri kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırmışlardır. Kültür-sanat faaliyeti aracılığıyla gençlerin bağımlılıktan uzak yaşamın önemini kavramasını sağlayan festivalde Kahoot Bilgi Yarışması da düzenlenmiştir. Eğlence tabanlı öğrenme portalı Kahoot ile gençlere bağımlılığa yönelik farkındalık oluşturacak sorular sorulmuş ve sorularda yer alacak kültür-sanat ve gönüllülük içerikleri ile gençlerin bu alanlara dikkati çekilmiştir.

Konserlerin yanı sıra basketbol, voleybol, masa tenisi, ayak tenisi, okçuluk, badminton gibi sportif faaliyetlerin de yer aldığı festivalde “Rüzgarı Dizginleyen Çocuk” filmi açık hava sineması şeklinde izlenmiştir. Sonrasında film analiz ve tahlilinin yapıldığı çalışma ile gençlere sosyokültürel bakış açıları kazandırılmasında destek olunmuştur.

Çalıştay’da 7 proje üretildi.

Pazar günü gün boyu devam eden çalıştayda Yeşilay ve bağımlılık konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Daha sonra gençler için 7 ayrı bölgeyi temsilen masalar oluşturuldu. Bölgesel farklılıkları da dikkate alarak 7 ayrı proje üretildi ve sunumları gerçekleştirildi. Yeşilay genel merkezi tarafından uygun bulunan projelerin tüm ülke genelinde uygulanabileceğine vurgu yapıldı.

Ayrıca Sakarya Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Yusuf Genç Yeşilay haftası dolayısıyla Adapazarı, Erenler,Akyazı, Pamukova , Geyve ve Sakarya üniversitesi eğitim, seminer ve konferanslar düzenleyeceklerini, birçok kamu kurumunu ziyaret edeceklerini, Kurumların Yeşilay’ı ziyaret taleplerini karşılayacaklarını,  Yeşilay’ın birimlerinin  tanıtımı için diğer aktivitelere yer vereceklerini söyledi.

Yeşilay Hakkında

1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dahil olmuştur.

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.

Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne sahiptir.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu