Siyaset

“Ücretsiz yurt ve barınma hakkımız için mücadele edelim”

Kocaeli Emek Gençliği, Kocaeli içindeki yurtlara dair kontenjanların yeterli olmadığını belirterek açıklama yaptı. “En temel yaşam hakkımız için bir araya gelmeliyiz” diyen Emek Gençliği mücadele çağrısı yaptı

Sunulan verilere göre 2 üniversitenin ve 80 bine yakın öğrencinin bulunduğu Kocaeli’de devlet yurtlarının toplam kapasitesi 14.659. Bu durumda her 5 öğrenciden yalnızca 1’i devlet yurdunda kalabiliyor. Yurtların açıklanan son durumuna göre Kocaeli Emek Gençliği’nin açıklaması şöyle:

“EN TEMEL YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN BİR ARAYA GELELİM”

“YKS Tercih sonuçları geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından açıklandı. Öğrenciler kazandıkları üniversiteleri öğrenirken farklı şehirde üniversite kazananlar aynı zamanda nerede kalacağını da düşünmeye başladı. Devlet yurdu, özel yurt ve ev gibi seçenekler çokmuş gibi gözükürken özellikle ekonomik krizin her gün derinleştiği Türkiye’de gençler için en makul olanı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtları gibi gözüküyor. Ancak devlet yurtları öğrenci sayısına eşit veya yakın olmadığı için ancak şanslı bir azınlık bu imkandan yararlanabiliyor. 2 üniversitenin bulunduğu ve toplam 80 bine yakın öğrencisi bulunan Kocaeli şehrinde devlet yurtlarının toplam kapasitesi 14.659.

Bu durumda her 5 öğrenciden yalnızca 1’i devlet yurdunda kalabiliyor ve 4 kişi de özel yurt, cemaat yurtları ya da ev arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. En az 750 lira ortalama ile başlayan yurt ücretleri ve ev kiraları ile karşı karşıya kalıyor. Öğrenciler için yeterli devlet yurdu yapılmazken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve önceki dönem İzmit Belediyesi tarafından 2 yurt yandaş vakıfları TÜGVA ve TÜRGEV’e tahsis edildi. Her şehre üniversite yapmakla övünen iktidar daha öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamakta bile eksik kalıyor. İktidar ve yandaşları her gün yüksek bütçeli davetlerle, resepsiyonlarla şaşalı yaşamına devam ederken öğrenciler barınma haklarına bile ulaşamıyor ve çoğu bu yüzden çalışmak zorunda kalıyor.

Artık öyle bir düzeye geliyor ki bu çalışma öğrenci yarı zamanlı değil tam zamanlı çalışıyor ve sadece vize final haftalarında okulu görüyor. Yarı zamanlı çalışanlarda iş-okul-ev üçgeninde maraton koşucusu gibi koşturuyor. Öğrenciler bu şekilde üniversitelerden uzaklaşıyor ve eğitim niteliksizleşiyor. Bilimsel bilgi için geldikleri şehirlerde kendilerini bir yaşam mücadelesi içinde buluyorlar. Barınma için  yurt alanlarının  vakıfların önüne sunulduğu, imkanı olmayanların ya yüksek ücretli yurtlara ya da iki üç kişi yaşanan evlere bırakıldığı bir yaşam değil, devletin her gence barınma imkanı sunduğu bir yaşam istiyoruz. Bu yüzden 18 yıllık israf düzenine karşı biz gençler en temel yaşam haklarımız için bir araya gelmeliyiz. Kocaeli Emek Gençliği olarak Parasız, Bilimsel, Demokratik Eğitim talebimizi yinelerken tüm öğrencileri ücretsiz yurt ve barınma hakkı için mücadeleye çağırıyoruz”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu