Güncel

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

KSO’da düzenlenen panelde kadına yönelik şiddet bir kez daha lanetlendi

AB Türkiye Delegasyonu, TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu ve Kocaeli AB Bilgi Merkezi işbirliğinde Uluslararası Kadına yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Kocaeli Sanayi Odasında ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Özel Sektörün Rolü ve Önemi’ konulu panel düzenlendi. Panele; TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Nurcan Babalık, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, KOÜ Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Elif Karagün, Mapsis Metal Havacılık ve Sav. San. A.Ş. Yöneticisi Filiz Akkaş Demir, SEBUKA platformu Kurucusu Av. Aslı Karataş, Kocaeli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Uzm. Sosyal Çalışmacı Tuğba Güneş, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas katıldı.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde gerçekleştirilen panelde paylaşımlar dikkat çekti. Kocaeli Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Elif Karagün kadınların erkeklerle eşit ücret alabilmesi için 256 yılın gerekli olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

Babalık önemli noktalara değindi

Panelin açılış konuşmasını yapan TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, “Kadınların iş hayatında daha fazla rol alması ve iş hayatında karşılaştıkları sorunları çözmek adına programlar yapıyoruz. Sanayide kadın istihdamını sanayi sektöründen gençlere ilham olacak rol model kadın istihdamını artırmak için TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hayata geçirilen sanayide kadın sanayide kadın eli projesine12 Ocak 2022’de başladık. Eğitim almış ancak eğitime katılamamış çalışmaya istekli kadınlar için ilk toplantıyı gerçekleştirdik” dedi.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

“Hayatlarına dokunuyoruz”

Nurcan Babalık, “Projenin yaygınlaşması kapsamında İzmit, Başiskele, Gölcük ve Körfez muhtarları ile çeşitli toplantılar yaptık. Muhtarlara proje ile ilgili bilgiler aktardı. 45 sanayi kuruluşuna projemize katkı sunduğu için sertifika takdim ettik. Yurtdışında heyet ziyaretleri gerçekleştirdik. Geçmişte olduğu gibi bugün de yarın da kadın girişimcilerle birçok kadının hayatına dokunmayı sürdüreceğiz. İşlerini büyütmeleri için destek olmaya devam edeceğiz. Amacımız bölgemizdeki kadın girişimcilik potansiyelini geliştirmek” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

“10 kadından 4’ü şiddet görüyor”

Şiddetle başa çıkmada çalışan kadınların rolü hakkında konuşan Kocaeli Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Elif Karagün, “Geçmişten günümüze kadar insanlığın doğuşundan bu yana kadına yönelik şiddet var. 3 bin yıl öncesine dayanan mumyalarda kadınların şiddet gördüğüne ilişkin veriler var. Dünyadaki işlerin 3’te 2’sini yapmasına rağmen gelirin yüzde 10’unu kazanıyorlar. Maalesef 10 kadından 4’ü şiddet görüyor. 2022 yılında kadın yüzde 30,4 oranında kendini güvensiz hissediyor. Evinde bile kendini güvende hissetmiyor. Pandemi öncesinde kadın erkek eşitsizliğinin giderilmesi için 100 yıl gerekirken pandemiden sonra bu takam 136 yıla çıkmış. Tabi buna ömrümüz yeter mi bilmem. Bunun için çok emek harcamamız gerekiyor. Eğitim bu arayı kapatmak için çok önemli bir faktör. Eşit ücrete ulaşmak için ise maalesef 257 yıla ihtiyacımız var ” dedi.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

“Sertifikalı eğitim şart”

Karagün, “Eğitimciler bile kadın hakkı konusunu kadının üstünlüğü olarak algılıyorsa kendimizi sorgulamamız lazım. Toplumsal cinsiyeti, çocukların öğrenimini yeni baştan ele almamız gerekiyor. Ailenin öncelikle doğru eğitim vermesi gerekiyor.  Kadınların çalışması durumunda karşılaşılan sorunlar diye çocuklara sormuştuk. Çocukların verdikleri cevaplar şöyleydi: Evin içinde çocuklara bakacak, yemek yapacak kişi kalmaz. Evin düzeni bozulur. Evlerin işleri aksayabilir, erkeklerin baskısı sonucu evde kavga çıkabilir, eve geç gelirse sorun çıkabilir… Yani bizim işimiz evdeki temizliği yapmak, evdeki çocuklara bakmak gibi görülüyor. Onun için toplumsal cinsiyet önemli. Evlenecek olan kişilerin sertifikalı eğitim alması gerekiyor. Bu sorunları çözmek için öncelikle ele almamız gereken okullardır” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

Tavsiyelerde bulundu

Karagün, “Sahaya inip kadınlara alabilecekleri hibeleri anlatmamız gerekiyor. Uzun vadede yatırım yapmaktan başka şansımız yok. Eğitimi etkin kullanacağız, gerçekçi yaklaşacağız, psikolojik süreçleri iyi yöneteceğiz. Burada herkesin görevi var aslında. Benim alanım değil bir şey yapmam demek olmaz. Hepimiz bir şeyler yapabiliriz Komşumuzu bile eğitime teşvik edebiliriz. Bunlar olduğu zaman herkes görevini yerine getirmiş oluruz. Bu konuda eğitim aracı olan televizyonu en iyi şekilde kullanabiliriz. Televizyondaki dizilerdi izlemekten kaçmayın, oradaki yanlışları görün ve şikayet edin. Bir çocuk travma yaşıyorsa sorumluluğu bana aittir. Sivil toplumu güçlendireceğiz. Toplumsal cinsiyet nedir, bunun gerçeğini öğreteceğiz. Her insanın yaşamaya hizmet alma hakkı olduğunu bileceğiz. Ortak dil ortak söylemler üreteceğiz. Medya diline bakacağız, sosyal dünyanın denetimi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

“Sektörde çok sorgulandım”

Girişimcilik, yöneticilik ve kadın konulu konuşmayı yapan Mapsis Metal Havacılık ve Sav. San. A.Ş. Yöneticisi Filiz Akkaş Demir ise “Hayatımı bir erkeğin iki dudağı arasında doğup ölmesini istemediğim için yöneticiliğe yöneldim. Ben kendi kararımı kendim vermeliydin, kendi işimi yapmalıydım. Daha sonra KOSGEB’in eğitimlerine katıldım. Bir kadın olarak neden sanayidesin, neden bu işi yapmak istiyorsun, amacın ne gibi sorgulara maruz kaldım. Bunun yıllar sonra mobbing olduğunu öğrendim Ama ben ısrarla kendim ispat etme çabasındaydım. O gün hevesim kırılsaydı Mapsis Metal olmayacaktı, 50 kişiyi istihdam edemeyecektim. 2 yıldır, 5 milyon liralık ihracat yapıyorum” diye konuştu.

“Hiçbir şey altın tepside sunulmuyor”

Sektörde yılmadan çeşitli fuarlara ve seminerlere katıldığını belirten Demir, “Hiçbir şey altın tepside sunulmuyor. Sanayide kadın olmak zor ama farkındalığınızla sanayide etkin bir kadın olma şansınız da var. Bir kadın elinin sanayide bile çok iyi işler çıkarabileceğini kadının sanayide olması gerektirdiğine inandırdı. Tedarik zincirimdekilerin çoğu erkek. 5 yıl boyunca saçımı onlara ayak uydurmak için kısa kestirmiştim. Aslında siz istediğinizde her şeyi başarabiliyorsunuz. Kadının her işte başarılı olması için sadece pes etmemesi gerekiyor. Planlı olun, hedefleriniz üzerinde daha dikkatli adımlar atın. Kadının sanayide, siyasette, futbolda her yerde olması, belirgin olması gerekiyor” dedi.

Kadına yönelik şiddete bir kez daha hayır

“Rol modellere ihtiyacımız çok”

SEBUKA platformu Kurucusu Av. Aslı Karataş, “Rol modellere çok ihtiyacımı var. Kadınların eşitlenmek için verdikleri mücadele, devrimci mücadele. Bugün bir arada olmamız birbirimizden güç almamız çok önemli. Özel sektörün kendi içinde kanunda yer almasa bile iyileştirici ve eşitleyici proaktif çözümler yapması gerekiyor. Bir kadının iş hayatında olabilmesi 2 ya da 3 kadının desteğini gerektiriyor. Türkiye’de kadınların istihdam oranı 28, erkeklerin oranı yüzde 65. Kadınların iş hayatında diğer kadınları zorladığı haller de var. Ama bu kadın olmakla kadınların iş hayatında olmalarıyla alakalı değil. İş hayatında kadın olmanın kavramının henüz olmamasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı. Kocaeli Sanayi Odası’nda düzenlenen panele farklı okullardan kız öğrenciler de katıldı.

 

 

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu