Sağlık

Kalpte 6 önemli yaz kriteri

Kalpte 6 önemli yaz kriteri… Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıdalar, sigara, stres derken kalp hastalarının sayısı son yıllarda hızla artıyor. Buna bir de aşırı sıcaklar eklendiğinde, tehlike daha da büyüyor. detaylar haberimizde…

Kalpte 6 önemli yaz kriteri

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıdalar, sigara, stres derken kalp hastalarının sayısı son yıllarda hızla artıyor. Buna bir de aşırı sıcaklar eklendiğinde, tehlike daha da büyüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Özkan “Kalp hastalarının yazın dikkat etmesi gereken çok önemli kurallar var. Kan sulandırıcılardan idrar söktürücülere dek yaz mevsiminde ilaç dozlarının yeniden ayarlanması da o kurallardan biri” diyor. Doç. Dr. Alper Özkan, kalp hastalarına 6 yaz önerisini sıraladı, önemli uyarılarda bulundu.

Günde 2-2,5 litre su için

Aşırı sıcaklarda sıvı kaybına karşı en az 8-10 bardak yani yaklaşık 2-2,5 litre su için. Su içmek için susamayı beklemeyin. Çünkü yapılan çalışmalar az su içenlerde kalp krizi riskinin daha yüksek olduğuna işaret ediyor. Vücut susuz kaldığında damarlar büzüşerek, böbreklerimiz de sıvı tutarak tansiyonu dengelemeye çalışıyor. Bu nedenle, sıcak havalarda tansiyon ilacı kullanan hastalarda tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar yaşanıyor; kan koyulaşırken, tansiyon dengesizliğine bağlı olarak felç riski artıyor. Bu nedenle gün içerisine yayarak düzenli su içilmesi önemli. Gazlı içecekler, meyve suları ve sıvı kaybını artıran alkol ve kafeinden uzak durun.

İlacınızın dozu için doktora başvurun

Aşırı sıcak ve nem vücut metabolizmasını etkilediği için ilaçların etkinliklerinde de farklılıklara yol açabiliyor. Sıcakların da etkisi ile genişleyen damarlar ve sıvı kayıpları tansiyonda düşme, kalp hızında artışa yol açıyor. Bu sebeple, aynı dozda alınan ilaçlar örneğin tansiyonda ve nabızda daha fazla düşmelere neden olabiliyor. Özellikle idrar söktürücü ilaçlar sıvı kaybını ve beraberinde sodyum, potasyum gibi mineral kaybını da artırdığından kişi sıcak çarpmasına çok daha fazla yatkın oluyor. Bu tür ilaçlarınızı mutlaka doktor kontrolünde kullanın; ilaçlarınızın dozunu da doktor nezaretinde yeniden ayarlanmasına özen gösterin.

Bu saatlere dikkat edin

Öğle saatlerinde yakıcı güneş ve aşırı sıcaklar kalp hastaları için büyük risk oluşturuyor. Bu nedenle özellikle 10:00-16:00 arası kapalı ve serin ortamlarda bulunun; mümkünse bu saatlerde dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa da sabah erken ve akşamüzeri saatleri tercih edin. Keten gibi gevşek dokumalı kumaşlardan yapılmış bol ve açık renk giysiler tercih edin ve mutlaka şapka takın.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu