Ekonomi

Yabancı alımları rekora koştu

Markalı konut projelerinde yabancı alıcıların oranı  yeni bir rekor kırdı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre ağustos ayında, markalı konut projelerinin yüzde 11’iyabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son6 aylık ortalamanın (yüzde 9)2puan üzerinde.

Yabancı yatırımcıların tercihi ağırlıklı 2+1 (yüzde 42) özellikteki konutlar olarak öne çıktı. Onu 3+1 (yüzde 29) ve 1+1 (yüzde 19) konutlar izledi.

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0,17, son üç ayda yüzde1,44, son altı ayda yüzde3,48, son bir yılda yüzde9,00, son üç yılda yüzde 36,47, son beş yılda ise yüzde84,82 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son bir ayda yüzde1,18, son üç ayda yüzde3,61, son6 ayda yüzde5,31, son 1 yılda yüzde8,42, son 3 yılda yüzde28,76, son 5 yılda ise yüzde67,40 oranında artış gösterdi.

Yeni Konut Fiyat Endeksi 8 yılda yüzde 82,30 oranında arttı

Yeni Konut Fiyat Endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde0,39 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde3,34 oranında, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde82,30 oranında artış gerçekleşti ve endeks değeri 182,3’e ulaştı. Yeni Konut Fiyat Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde0,58 oranında artarken; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0,33 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 10,70 puan fazla artış gösterdi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, ağustos2018 sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 11’lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz. Son 6 aylık ortalamanın 2 puan üzerine çıkan yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanma etkili oldu. Kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları; 2018 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,15’lik büyüme ile 11 bin 816 adet seviyesine yükseldi. Ayrıca, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin Ağustos ayında peşinat kullanım oranı %34, banka kredisi kullanım oranı %17 ve senet kullanım oranı %49 oranında gerçekleşti. Bu veriler, konut alıcısının, kredi faizinin yükselmesiyle, firmaların sunduğu kampanya ve ödeme seçeneklerini değerlendirdiğini gösteriyor” dedi.

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand ağustos ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) ağustos ayında bir önceki aya göre %0,17 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %9,00 oranında artış gerçekleşmiştir. Ağustos ayı içerisinde yaşadığımız kur şoku ve konut kredi faiz oranlarının son yılların zirve değerlerine ulaşması, beklendiği gibi talep azalmasını karşımıza getirmiş, konuta erişim problemini ortaya çıkarmıştır. Ancak sektörde görülen yavaşlamaya rağmen, fiyatlarda yaşanan düşüşlerin konut alıcısı açısından önemli bir fırsat oluşturacağını söyleyebiliriz”

Yabancı alıcıların oranı bir kez daha rekor kırdı

Ağustos ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde11’likkısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (yüzde42) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde29ile 3+1 ve yüzde 19 ile 1+1 konutlar izledi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 9 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar nisan ayında yüzde8, mayıs ayında yüzde7, haziran ayında yüzde10, temmuz ayında ise yüzde 9oranında gerçekleşmişti.

Ağustos ayı kira artışında Yalova, satış fiyatları artışında Hakkariöne çıktı

Ağustosayında Hakkari’demetrekare başına konut satış fiyatları yüzde1,85oranında arttı ve Hakkari, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Kastamonu’dametrekare başına konut satış fiyatları yüzde0,72 oranında azaldı ve Kastamonu, satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ağustosayında bir önceki aya göre yüzde1,18oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde8,42oranında artış gerçekleşti. Ağustosayında Yalova’dametrekare başına konut kira değerleri yüzde2,04oranında arttı ve Yalovakiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Şanlıurfa’dametrekare başına konut kira değerleri yüzde0,49oranında azaldı ve Şanlıurfakiraların en çok azaldığı şehir oldu.

Bitmemiş konutların satış oranı altı aydır düşüş eğiliminde

Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde42’sibitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde58’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında ise 4 puanlık bir artışyaşandı. Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış mart ayından beri devam ediyor. Ayrıca Yeni Konut Fiyat Endeksi, ağustosayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlıyüzde3,7 oranında, metrekare bazlı ise yüzde3,1 oranında erime gözlemlendi.

Ağustos ayında tüm konut boyutlarında fiyat artışı kaydedildi

Yeni Konut Fiyat Endeksiağustosayında bir önceki aya göre1+1 konut tipinde yüzde0,39oranında; 2+1 konut tipinde yüzde0,38oranında; 3+1 konut tipinde yüzde0,27oranında ve 4+1 konut tipinde yüzde0,57oranında arttı.Metrekare bazında ise 51-75 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde0,34oranında; 76-100 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde0,39oranında; 101-125 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde0,32oranında; 126-150 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde0,55oranında; 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde0,52oranında artış gösterdi.

En yüksek yıllık kira getirisi sunan iller 5 aydır değişmiyor;Aydın, Van ve Kırklareli

Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, ağustosayının en kısa amortisman süreleri beş aydır olduğu gibi yine Aydın, Van ve Kırklarelişehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler deyine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.

 

 

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu