Güncel

Okuma hızı yüzde 35 artıyor

Doğru yazı tipi okuma hızınızı yüzde 35 artırıyor. İşte okuma hızınızı yüzde 35 artıran yazı karakterleri

Her zamankinden daha fazla zamanı ekranlarımızda geçiriyoruz ve dijital cihazlar aracılığıyla hızla artan miktarda bilgi tüketmeye çalışıyoruz. Bu yüzden okuma hızı ve anlama konusunda zorluk çekiyoruz. Aşırı bilgi yüküyle başa çıkmak için çözüm; her zamankinden daha hızlı okumak. Hızlı okuma, dikkat, odaklanma konularında kitapları bulunan yazar Murat Tunalı, dijital ortamlarda doğru yazı tipini seçerek okuma hızımızı yüzde 35 oranında artırabileceğimizi söylüyor.

Murat Tunalı, bilimsel açıdan da ispatlanan bu konuda şu bilgileri verdi: “16 yaygın yazı tipi üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda; özellikle Times New Roman, Garamond, Arial ve Helvetica yazı tiplerinin okuma hızını yüzde 35 oranında artırdığı bulundu. Tabi punto boyutu da önemli. 12 puntoluk bir yazı 10 puntoya göre daha hızlı okunur. Dijital ortamlarda yazı karakterini ve puntosunu istediğimiz gibi ayarlama imkanımız var.

Dergi, gazete, kitap gibi basılı materyallerde ise Helvetica ve Times New Roman karakterleri yazıların daha hızlı okunmasını sağlar. Bu arada, 1 saniyede 1 ila 3 kelime okuyabilen göz beynin ihtiyacı olan devinimi yakalayamazsa okuma anında dikkat dağınıklığı, odaklanamama ve uyku gelmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bir kişi, yeterli eğitimi alması halinde saniyede 6-10 kelime okuyabilir.”

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu