Siyaset

EMEP iktidara yüklendi

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü 4-10 Mayıs İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği haftasına ilişkin açıklama gerçekleştirdi

Açıklamada AKP iktidarının bir avuç sermayedarın çıkarları için milyonlarca işçinin sağlığından ve binlercesinin hayatından daha değerli görüldüğü belirtildi. Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz imzalı açıklamada “Sağlıklı ve güvenli çalışma şartları, insanca yaşayacak ücret, haftalık 35 saatlik çalışma düzeni için tüm işçileri partimiz saflarında mücadeleye bu düzeni değiştirmeye çağırıyoruz.” denildi.  Açıklamanın tamamı şu şekilde;

İŞÇİ ÖLÜMLERİNİN SEBEBİ İŞÇİ DÜŞMANI İKTİDARIN POLİTİKALARIDIR

Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir. 1987 yılından beri düzenlenen ve bu yıl 38. gerçekleşecek olan etkinlikler için zaman zaman “kutlama” ifadesi de kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde işçilerin sağlık ve güvenliğini ilgilendiren hiçbir şeyin kutlanacak hali olmadığı da ortadır.

İSİG meclisi verilerine göre ülkemizde 2020 yılında en az 2427, 2021 yılında en az 2170, 2022 yılında en az 1843, 2023 yılında en az 1932 ve bu yılın sadece ilk 3 ayında en az 425 işçi, iş cinayetlerine kurban edilmiştir. 10 binden fazla işçi ise her yıl mesleki hastalıklar neden ile hayatını kaybettiği tahmin edilirken, meslek hastalıklarına dair doğru düzgün bir tespit ve önleme sistemi de yoktur. Bu istatistikler ile ne yazık ki Türkiye Avrupa’nın en fazla işçi ölümü olan ülkesi iken dünya genelinde de en kötü durumdaki ülkeler içerisinde yer almaktadır.

İŞÇININ ÖLMEMESİ IÇIN DEĞIL DIRENMEMESI IÇIN TEDBIR ALIYORLAR

Ancak bu rakamlar bir tesadüfün veya coğrafyanın şartlarının sonucu değil, yasada, özel günde bile “işçi” ifadesinden rahatsız olan sermaye iktidarının tercihlerinin ve uygulamalarının sonucudur. Genel olarak sermaye iktidarları ve özelde de AKP, yıllardır sermayenin büyümesini hedefleyen emek düşmanı politikaları ile bugünleri yaratmıştır. İşçi ölümlerinin engellenmesi için, iş yerlerinin denetlenmesi, çalışma saatlerinin düşürülmesi, güvenli olmayan ekipman ve teknolojilerin yasaklanması gibi adımları bilinçli olarak atmazken, işçilerin insanca çalışma ve yaşama talebi ile giriştiği örgütlenme mücadelesine karşı polis/jandarma şiddeti ve işten atma da dahil her türlü gayreti göstermektedir. Bunun en somut örnekleri BİRTEK-SEN sendikasının örgütlenme çalışmaları sırasında tüm kamuoyu tarafından görülmüştür. Defalarca uzuv kayıplı iş kazası yaşanan işyerlerinde hiçbir denetim yapılmazken o işyerinde örgütlenme çalışması yürüten sendikacılar defalarca gözaltına alınmış, şiddete maruz kalmıştır. Bu durum iktidarın gerçek niyetini ve temsil ettiği sınıfı göstermektedir. AKP iktidarı bir avuç sermayedarın çıkarlarını milyonlarca işçinin sağlığından ve binlercesinin hayatından daha değerli görmektedir.

AŞIRI ÇALIŞMA ÖLDÜRÜR, HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESI 35 SAATE DÜŞÜRÜLMELIDIR

Ülkemizde son yıllarda işyerinde kalp krizi, beyin kanaması, iş ile ilgili veya yoksulluk kaynaklı intihar vakaları artmıştır. Bunun önemli nedenlerinden biri çok çalışmaya karşın, yeterince dinlenecek zaman, iyi beslenecek, iyi şartlarda barınacak ücret alamamaktır. OECD raporlarına göre hafta 60 saatten fazla çalışanların tüm çalışanlara oranının en yüksek olan ülke Türkiye’dir, Bu oran OECD ülkelerinin de 3 katından fazladır. Aşırı çalışmanın ölüme neden olduğu bilimsel çalışmalar ile sabittir ve bunun literatürdeki adı Karoşidir. Aşırı çalışmanın iki nedeni vardır, birincisi işyerlerinin işten çıkarma tehdidi, ikincisi ise düşük ücretler yüzünden işçinin mecbur kalmasıdır.

ÇÖZÜM ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDE

Sermaye partisi AKP’nin bu sorunu çözmeye niyetli olmadığı aşikardır. İşçi sınıfının tüm sorunları gibi işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili sorunları da ancak örgütlü mücadele ile çözülebilir. Sağlıklı ve güvenli çalışma şartları, insanca yaşayacak ücret, haftalık 35 saatlik çalışma düzeni için tüm işçileri partimiz saflarında mücadeleye bu düzeni değiştirmeye çağırıyoruz

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu